« Iza ogledala
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
OPA!

Jesu li klimatske promjene ubile izvanzemaljce za kojima tragamo?

Kao i uvijek, preživjet će pobjednici...barem smo to do sada mogli naučiti iz povijesti

Bili pa nestali?
Bili pa nestali? (Pixabay)
Više o

klimatske promjene

,

izvanzemaljci

,

izumiranje

To je ono što tvrdi astrofizičar Adam Frank - a tvrdi da i ljude možda čeka ista sudbina i po tom pitanju ništa više ne možemo učiniti.

Dr. Frank je nedavno objavio studiju koja objašnjava ljudskom rukom potaknute klimatske promjene nazvane „10 000 svjetlosnih godina".

Koristio je matematičke modele napravljene na temelju izumiranja civilizacija na Zemlji (one na Uskršnjem otoku), pa s kolegama izradio simulaciju rađanja i izumiranja nekoliko vanzemaljskih vrsta koje su izumrle zbog pretjerane pretvorbe ograničenih resursa na svojim planetima u energiju.

Od četiri scenarija, tri su završili apokalipsom.

Četvrti scenarij - preživljavanje - uključivao je shvaćanje civilizacije o tome da njihovo ponašanje utječe na planet, no on je također i najstrašniji. Ako su prekasno uvidjele što njihovo ponašanje čini planetu, a bilo je nemoguće te greške popraviti, ostalo im je jedino svjesno čekati da izumru.

Dugovječnost vrste ovisila je o njihovoj svjesnosti o tome kako sami djeluju na planet, a Frank upozorava da bismo i mi trebali pripaziti na isto, pogotovo kada se radi o klimatskim promjenama.

„Tako je bilo i tako će uvijek biti: preživjet će pobjednici. Oni koji će pravodobno uvidjeti problem i reagirati na vrijeme da ga uspiju ispraviti. Gubitnici, oni koji ne žele vidjeti ono očigledno, će izumrijeti", govori dr. Frank.

Piše: Andrea Holi
19.06.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh