« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POSTROŽENJE

Jesu li djeca napokon zaštićena od neprimjerenih medijskih sadržaja?

Novim pravilnikom propisuje se obavezna zaštita identiteta maloljetnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

RTL

,

HTZ

,

maloljetnici

,

mediji

,

Zdenko Ljevak

,

Carl Sagan rođendan

,

Lou Ferrigno rođendan

,

Vojislav Stanimirović

,

Sting u Areni

Saborski odbori za obitelj, mladež i šport te za informiranje, informatizaciju i medije pozdravili su danas donošenje novoga postroženog pravilnika o zaštiti maloljetnika od neprimjerenih medijskih sadržaja, kojim se za elektroničke medije, koji krše odredbe, predviđaju kazne od oduzimanja koncesije do milijun kuna.

Novosti u odnosu na stari pravilnik, donesen 2008., odnose se na zaštitu identiteta maloljetnika u elektroničkim medijima, regulaciju oglašavanja i teletrgovine, usluga na zahtjev, a uključene su i elektroničke publikacije i nagradna natjecanja, istaknula je tijekom uvodne prezentacije članica Vijeća za elektroničke medije Olga Ramljak.

Novim pravilnikom, koji bi Vijeće za elektroničke medije trebao donijeti u idućih desetak dana, propisuje se obavezna zaštita identiteta maloljetnika "zamućivanjem slike i modulacijom tona", a zabranjuje se i vrijeđanja i omalovažavanja djece.

Iako je po starom pravilniku, donesenom 2008., već vremenski ograničeno emitiranje sadržaja neprimjerenih za djecu, koji moraju nositi oznake upozorenja, Ramljak je navela niz primjera kršenja tih odredaba komercijalnih, ali i javne televizije. "U ovoj godini RTL je dobio čak tri opomene, a nakon četvrte prijeti mu oduzimanje koncesije i novčane kazne", istaknula je.

Ubuduće se ne bi smjelo događati da se, kao do sada, scene s pretjeranim nasiljem prikazuju od 7 do 23 sata, rekla je Ramljak. Samo u 2008. iz tih razloga pokrenuto je 11 prekršajnih postupaka i poslano 6 opomena. U 2010. Vijeće je pak uputilo četiri opomene i tri upozorenja televizijama (zbog scena nasilja, droge, rasizma i vrijeđanja dostojanstva).

Svi članovi saborskih odbora na tematskoj su sjednici pozdravili unošenje više reda u regulaciju medijskih sadržaja, ali bilo je i primjedaba da nije jasno argumentirano "što je to moralno, a što nemoralno" za određenu dob, te da bi trebalo biti više transparentnosti u donošenju odluka.

Novim pravilnikom, koji bi Vijeće za elektroničke medije trebao donijeti u idućih desetak dana, propisuje se obavezna zaštita identiteta maloljetnika "zamućivanjem slike i modulacijom tona", a zabranjuje se i vrijeđanja i omalovažavanja djece.

"Nije točno da su odluke netransparentne jer se one pažljivo obrazlažu", odgovorila je Ramljak napomenuvši da su procjene o moralnosti u opisu uredničkog posla i da "urednici za to dobivaju plaću". Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Zdenko Ljevak istaknuo je da je pravilnik dorađen i prilagođen novom Zakonu o elektroničkim medijima, ali da neće imati smisla bez rigoroznog praćenja njegove provedbe, za što će biti zaduženo Vijeće za elektroničke medije. "Pravilnik treba pomno raspraviti u sklopu ove javne rasprave, ali kada ga se usvoji, treba ga se striktno pridržavati", rekao je.

Pohvalivši donošenje novog pravilnika, predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenad Stazić upozorio je na moguće otpore koji će pratiti njegovo donošenje, u prvom redu prigovore da se suzbija sloboda medija. Članovima Vijeća rekao je da imaju punu potporu zastupnika u ovom pionirskom poslu, uz savjet da im prvi korak bude zabrana vrijeđanja djece u RTL-ovoj emisiji "Hrvatska traži zvijezdu". (hina/metro-portal)

29.04.2010. 19:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh