« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana
STVARNO?

Jeste li probali jestivo cvijeće?

Ako planirate sami uzgajati ili brati jestivo cvijeće, svakako ga operite prije nego što ga konzumirate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

cvijeće

,

jestivo cvijeće

Korištenje jestivog cvijeća u receptima za sve, od salata, tjestenine do koktela i kolača. Uzgajivači cvijeća sada uzgajaju vlastito cvijeće i bilje koje prodaju lokalnim restoranima i pekarnicama, koji zatim kreativno koriste cvjetove na inovativne načine, privlačeći novu generaciju potrošača koji su sve više zainteresirani za biljnu prehranu.

Popularnost jestivog cvijeća prepoznao je početkom prošle godine blog Chef Club koji je poručio da je 2022. godina jestivog cvijeća. "S prosjekom od 107 tisuća upita unesenih svakog mjeseca u Google u cijelom svijetu, izraz 'jestivo cvijeće' udvostručio se u usporedbi s 2019.", stoji u objavi Chef Cluba. "Lokalni proizvođači odlučuju se za uzgoj jestivog cvijeća, opskrbljujući lokalno tržište koje poštuje ekosustav i godišnja doba".

Mogućnosti s korištenjem jestivog cvijeća u novinarstvu su veoma široke, dodaju. "Svježim cvijećem možete ukrasiti i slatka i slana jela. Staviti ga u kocku leda i poboljšavate koktele. Osušeni se mogu koristiti u napitcima, džemovima, kruhu i umacima", samo su neke od navedenih mogućnosti.

Najbolje cvijeće za jelo

Postoji mnogo cvijeća koje možemo jesti, a koje je i ukusno i dobro izgleda, poput boražina, ljekovite potočarke, viola, dalija, geranija, nevena i karanfila, predlaže Debra Prizing, autorica i osnivačica pokreta Slow Flowers koji se fokusira na podržavanje uzgajivača cvijeća.

"Postoji mnogo više cvijeća koje je jestivo nego što ljudi mogu zamisliti", kaže Prinzing za. "Ove vrste možete koristiti za ukrašavanje kolača ili za dodavanje u otmjeno piće ili kao dodatak u salatu ili čak za stavljanje na vrh jela s tjesteninom. Postalo nam je očito da su potrošači zainteresirani, a za bilo koga u cvjećarskoj industriji velika je prilika imati novu kategoriju onoga što uzgajate i kako to prodajete."

Ako planirate sami uzgajati ili brati jestivo cvijeće, svakako ga operite prije nego što ga konzumirate. Pri samom uzgoju bi bilo najbolje da ne koristite jake kemikalije kao što su gnojiva i sprejevi protiv štetočina. Budite posebno oprezni ako planirate brati poljsko cvijeće koje uočite dok ste vani, jer ne postoji način da provjerite čime je tretirano.

Prednosti jedenja cvijeća

Svaki cvijet ima svoj specifičan okus i nutritivne vrijednosti. Caitlin Mathes iz New Yorka ima farmu The Marigold Gardens, na kojoj uzgaja 40 različitih sorti nevena. Mathes redovito jede neven koji uzgaja. Kaže mu je okus prilično gorak, ali pomaže kod probave, cirkulacije i problema s kožom. Mathes svoje nevene prodaje pekarima i restoranima za njihovu vlastitu kulinarsku upotrebu. Jedenje nevena nije potpuno novi - stoljećima se taj cvijet naziva "šafranom za siromašne" i ima tradiciju korištenja u duhovnim praksama, kao što je Dan mrtvih u Meksiku.

Iako su mnoge biljke korisne za ljude, cvijeće poput ljiljana, kukurijeka, naprstaca i kokotića je otrovno i ne bi ga se trebalo konzumirati.

06.07.2023. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh