« Život
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
EH, DA ...

Jeste li podložni stereotipima?

Trpanje ljudi i događanja u unaprijed definirane ladice može vas lako odvesti u katastrofu, pa se nemojte čuditi kad i vas netko strpa u ladicu koju smatrate pogrešnom ili tijesnom

Drogira se puno više bijelih nego crnih ...
Drogira se puno više bijelih nego crnih ... (Shutterstock)
Više o

predrasude

,

stereotipi

Vjerojatno mislite da već znate što su to stereotipi, no ako se oslanjate na popularne definicije iz knjiga i rječnika vjerojatno ste i sami krivi za stereotipiziranje...stereotipa! Ali budite bez brige, jer to možda i nije tako loša stvar.

Jedna od prihvaćenih definicija stereotipa glasi: "Standardizirana mentalna slika koju prihvaćaju članovi određene grupe te predstavlja pojednostavljeno mišljenje, pristran stav ili nekritičku procjenu."

Ova definicija jasno odražava popularno mišljenje kako su stereotipi netočni te dovode do negativne generalizacije. No problem leži u činjenici da je ovo popularno mišljenje najčešće pogrešno. Stoga neki psiholozi predlažu izmijenjenu definiciju stereotipa koja glasi: "Stereotipi su specifična svojstva koja pridajemo ljudima na osnovi njihove pripadnosti određenoj grupi."

Jesu li stereotipi točni?

Stereotipi su ponekad točni. Primjerice, postoji stereotip koji kaže da su muškarci nasilni (u usporedbi sa ženama), a podaci redovito pokazuju kako je puno veći broj muškaraca skloniji nasilnim zločinima nego što je to slučaj sa ženama.

Međutim, stereotipi su ponekad i pogrešni. Primjerice, Afroamerikanci su često stereotipizirani kao "ovisnici o drogama", no podaci pokazuju kako u Americi puno veći broj bijelaca konzumira droge.

Međutim, kada su stereotipi u pitanju često nismo sigurni jesu li oni točni ili nisu. Stoga možemo zaključiti da nam stereotipi ne mogu reći ništa korisno o određenom pojedincu, a isto vrijedi i za razlike među različitim grupama ljudi.

Sve što nam stereotipi govore je činjenica da postoji zajednička percepcija o određenim grupama ljudi, koja može biti točna ili netočna.

Savjet: otvorite um i zaboravite na ladice, dozvolite ljudima da vam svojim djelima pokažu što su i tko su.

15.11.2016. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh