« Život
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
HMMM

Jeste li ovisni o društvenim mrežama?

Najvažniji faktor je to može li osoba razlučiti koliko je zdravo koristiti mreže i utječu li one negativno na njen život

Možete li bez Fejsa?
Možete li bez Fejsa? (Arhiva)
Više o

ovisnost

,

društvene mreže

Ovisnost o društvenim mrežama je činjenica, to svi dobro znamo jer barem jedna osoba u našem okruženju jednostavno ne može prestati visiti na njima, a znanstvenici već neko vrijeme pokušavaju dokučiti je li to stvarni, pravi mentalni poremećaj.

Opišete li se pred nekim kao "ovisnik o društvenim mrežama", nitko se neće previše zabrinuti. To je, zapravo, postao prilično uobičajen opis na profilima korisnika Twittera ili Instagrama. Ako takvo što napišete na LinkedInu, moda ćete čak dobiti i ponude za suradnju od medija ili izdavača.

Ali, jeste li razmišljali što ćete ako se jednog dana ova ovisnost proglasi - dijagnozom?

Ovisnost o društvenim mrežama često je spominjan termin u posljednje vrijeme. Upravo zbog toga provode se istraživanja o tome imaju li osobe koje "vise" na društvenim mrežama mentalni poremećaj.

Svjetska zdravstvena organizacija i Američko udruženje psihijatara odlučuju o tome hoće li biti proglašeno poremećajem. Svaka navodna ovisnost trebala bi zadovoljiti određene kriterije prije nego bude proglašena patološkim ponašanjem, a da bi se to potvrdilo u ovom slučaju, potrebno je provesti još mnoga istraživanja, piše BBC.

Sjetimo se da je tek prije nekoliko dana ovisnost o video-igrama proglašena poremećajem odstrane SZO-e. A ona je stara koliko i sam Internet.

Mark Griffiths koji se već desetljećima bavi istraživanjem ovisnosti došao je do zaključka da ovisnost o društvenim mrežama ima sve simptome kemijske ovisnosti, odnosno, one koje povezujemo s pušenjem ili alkoholizmom. Ona uključuje promjene raspoloženja, povlačenje u sebe, konflikte i vraćanje ovisnosti.

Najvažniji faktor je to može li osoba razlučiti koliko je zdravo koristiti mreže i utječu li one negativno na njen život.

Griffiths smatra da sve dok korištenje mreža ne utječe na odnose s ljudima ili obavljanje posla i ispunjavanje svojih obveza, nema pretjeranog razloga za brigu.

21.01.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh