« Seks
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PRVI PUT

Jeste li nevinost izgubili prerano ili prekasno?

Navodno gubitak nevinosti u 'krivom trenutku' može izazvati niz psihičkih i fizičkih problema usko vezanih sa spolnošću

Koje godine su najbolje za gubitak nevinosti?
Koje godine su najbolje za gubitak nevinosti? (Shutterstock)
Više o

seks

,

nevinost

Do koje mjere ima smisla odlagati s gubitkom nevinosti? Kada je za to pravo vrijeme?

Ne prerano...

Već dugo se spolni odnosi u preranoj mladosti povezuju s cijelom paletom zdravstvenih i psiholoških problema, počevši s povećanom opasnošću zaraze spolno prenosivim bolestima, impotencijom, osjećajem krivnje i stida pa do povećane mogućnosti nastanka raka.

Podatci iz nacionalnog istraživanja spolnog zdravlja kojega je 1996. godine obavio Centar za sprečavanje zaraze virusom HIV-a Sveučilišta Colorado pokazuju da su među testiranima, koji su svoju nevinost izgubili u ranim tinejdžerskim godinama, teškoće sa spolnošću prilično česte a to se iskazuje odabirom mnogo rizičnijih spolnih partnera, povećanoj mogućnosti zaraze spolno prenosivim bolestima i većim broju spolnih odnosa pod utjecajem alkohola, odnosno droga.  

...i ne prekasno

U siječanjskom su izdanju američkog Časopisa za javno zdravlje bili objavljeni rezultati istraživanja o ranoj spolnosti koji sugeriraju da i predugo odgađanje prvog spolnog odnosa može imati negativne posljedice na naše fizičko i psihičko zdravlje. Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia i oni iz njujorškog Instituta za psihijatriju ustanovili su da ljudi koji kasnije izgube nevinost, a među njima su uglavnom muškarci, imaju više poteškoća u kasnijem spolnom životu.

Navodno oni koji su svoju nevinost izgubili 'razmjerno kasnije', između svoje 21. i 23. godine života, imaju veću mogućnost pojave raznoraznih spolnih disfunkcija tijekom kasnijih životnih razdoblja. Preciznije, kasniji prvi spolni odnos navodno je jedan od najvažnijih uzroka impotencije, teškoća u seksualnom uzbuđivanju i nemogućnosti postizanja orgazma. Istraživači su svejedno naglasili kako za sada nema dovoljno empirijskih dokaza koji bi potvrđivali tezu kako odugovlačenje s ulaskom u svijet spolnih užitaka stvarno uzrokuje spolne teškoće pa su zbog toga potrebna daljnja istraživanja koja će to uzročno-posljedičnom vezom potvrditi ili opovrgnuti.

Povezanost ne potvrđuje uzročnu vezu

Definirane poveznice između kasnijeg seksa i spolnih teškoća još uvijek ne znači da između njih postoji izravna i apsolutna uzročno-posljedična veza. Za odgađanje prvog spolnog odnosa mogu biti kriva nerealna očekivanja (princ na bijelom konju, na primjer) i pogrešne predodžbe o spolnosti, izbjegavanja intimnih dodira s pripadnicima/cama suprotnog spola zbog neugode, pomanjkanje higijene, niska razina samosvjesnosti, nedostatak samopoštovanja, pretjerana sramežljivost i još dosta toga.

Ovi čimbenici mogu biti odgovorni za to što netko teže pronalazi i upoznaje pravog partnera i teže razvija osjećajnu neovisnost i ima spolne odnose. Dakle, sama činjenica da je netko kasno izgubio nevinost, ne mora biti uzrokom kasnijih spolnih teškoća jer njihovi se razlozi mogu skrivati u daleko širem psihološkom obrascu.

Čimbenici koji utječu na kasniji gubitak nevinosti i oni koji izazivaju kasnije teškoće u spolnom životu mogu biti zajednički za obje pojave. I kad je onda idealno vrijeme za gubitak nevinosti? Sudeći po svemu navedenom, između 18. i 21. godine života. (intimatemedicine.com.hr/metro-portal)

05.01.2011. 09:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh