« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
HILLARY CLINTON:

Jeruzalem mora biti uključen u mirovne pregovore

SAD i Egipat su uvjereni kako pregovori Izraela i Palestine mogu biti nastavljeni, ako se "ne gubi vrijeme na zahtijevanje ovoga ili onoga"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Palestina

,

Jeruzalem

,

bliskoistočni mirovni proces

Američka državna tajnica Hillary Clinton istaknula je u srijedu u Kairu da izraelsko-palestinski pregovori trebaju "uključivati sva pitanja", posebice pitanje Jeruzalema, i izrazila odlučnost da obnovi mirovni proces usprkos "preprekama".

"Nitko ne sumnja da put prema palestinskoj državi mora uključivati sva pitanja a to podrazumijeva i pitanje Jeruzalema", na koji kao glavni grad polažu pravo obje strane, kazala je ona na novinskoj konferenciji s egipatskim kolegom Ahmedom Abulom Geitom.

"Mogu kazati da je naš cilj doći do prave palestinske države, s istinskim suverenitetom", nastavila je šefica američke diplomacije.

Clinton je još rekla da je ništa ne može "razuvjeriti" u daljnjem nastojanju oko obnove izraelsko-palestinskog dijaloga koji je u slijepoj ulici već gotovo godinu dana.

Egipatski ministar vanjskih poslova nije isključio obnovu pregovora između Izraelaca i Palestinaca, pod uvjetom da se odvijaju na "jasnim temeljima".

"Moramo se usredotočiti na taj konačni cilj i ne smijemo gubiti vrijeme na zahtijevanje ovoga ili onoga", rekao je Gheit na konferenciji za novinare, dodajući da SAD i međunarodna zajednica moraju svojim angažmanom potaknuti nastavak "pregovora zasnovanih na jasnim i dobro pripremljenim temeljima". (hina/metro-portal)

04.11.2009. 13:37:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh