« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DOSTA SUKOBA

Jemenski pobunjenici povlače se sa saudijskog teritorija

Ako saudijski režim nastavi svoju agresiju nakon ove inicijative, jasno će pokazati da želi zauzeti naša područja, poručili su pobunjenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Jemen

,

Saudijska Arabija

Vođa pobunjenih šijitskih zajdita na sjeveru Jemena, Abdel Malek al-Huti objavio je u ponedjeljak da se njegovi borci povlače sa saudijskog teritorija nakon tromjesečnih borba sa saudijskom vojskom.

"Proglašavamo naše potpuno povlačenje sa svih naših položaja na saudijskom teritoriju", rekao je Abdel Malek al-Huti u audioporuci na njihovoj internetskoj stranici.

No upozorio je da "ako saudijski režim nastavi svoju agresiju nakon ove inicijative, jasno će pokazati da želi zauzeti naša područja" na sjeveru Jemena.

Saudijska Arabija se umiješala u sukob pobunjenih zajdita i jemenske vojske pošto su 3. studenoga pobunjenici koji su ušli na saudijsko područje ubili saudijskog graničara.

Dana 22. prosinca saudijski čelnik kazao je da se završila glavnina operacija protiv jemenskih pobunjenika koji su se, po njegovim riječima, ubacili na saudijsko područje.

Pobunjenici pak optužuju Saudijsku Arabiju da i dalje sustavno bombardira njihove položaje na jemenskom teritoriju.

U povremenim sukobima od 2004. sudjeluju jemenska vojska i pobunjeni zajditi, nastali iz jednog ogranka šijitizma. Novi sukobi izbili su 11. kolovoza, kada je vojska povela veliku ofenzivu protiv tih pobunjenika u pokrajinama na sjeveru zemlje, uz granicu sa Saudijskom Arabijom. (hina/metro-portal)

25.01.2010. 16:59:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh