« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
SJAJNO!

Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu - heljda

Heljdino brašno koristi se za izradu kruha i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten

Heljda obiluje zdravim nutrijentima
Heljda obiluje zdravim nutrijentima (Shutterstock)
Više o

heljda

,

najzdravije namirnice

Žitarice se sve više izbjegavaju zbog glutena, pa se u prehranu uvodi voće i namirnice poput batata, ali i "lažnih žitarica". Iako ne pripada skupini žitarica, heljda podsjeća na njih i koristi se na sličan način, ali posljednjih godina postaje sve popularnija.

Heljdino brašno koristi se za izradu kruha i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten.

Heljda je bez glutena i sigurna za one koji imaju celijakiju i osjetljivi su na gluten. Studije pokazuju da čak i u visokoj koncentraciji heljdino brašno i njegovi pročišćeni proteini nemaju imunološke reakcije za bolesnike sa celijakijom, piše Huffpost..

Bogata je mnogim mineralima u tragovima, uključujući mangan, magnezij i bakar.

Dobar je izvor vitamina iz skupine B: vitamin B6 ili pantotenska kiselina, niacin (vitamin B3), folata, tiamina (vitamin B1) i holina.

Sadrži vlakna koja snižavaju šećer u krvi nakon obroka, a pomažu kod mršavljenja, smanjuju želju za hranom i pomaže kod dijabetesa. 

Heljda sadrži flavonoide koji su važni za zdravlje srca i krvotoka. Uz izrazite prehrambene blagodati, heljda je tradicionalno cijenjena kao hrana za izgradnju krvi. Moderna znanost pripisuje ovu drevnu reputaciju visokim udjelima antioksidativnih polifenola u heljdi - posebno rutinu (bioflavonoidu) koji podupire krvožilni sustav i pomaže u spriječavanju ponavljajućih krvarenja uzrokovanih oslabljenim krvnim žilama, kao kod hemoroida i proširenih vena.

Konačno, rutin djeluje kao ACE inhibitor i doprinosi sposobnosti heljde kod smanjenja visokog krvnog tlaka.

Sve u svemu - jedite heljdu!

06.02.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh