« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MINISTRI PROMETA:

Jedinstveno europsko nebo je prioritet Europske unije

Zemlje članice Europske unije ne žele da se ponovi nedavni kaos u zračnom prometu uzrokovan vulkanskim pepelom s Islanda

(Getty Images)
Više o

vulkanski pepeo

,

Island vulkan

,

europski zračni promet

,

europske zračne luke

,

vulkanski oblak

Ministri prometa zemalja članica Europske unije proglasili su u utorak u Bruxellesu uspostavu "jedinstvenog europskog neba" prvim prioritetom kako bi se spriječilo ponavljanje kaosa u zračnom prometu koji je izazvao oblak vulkanskog pepela.

"Želimo dati prioritet onim mjerama koje će ubrzati uspostavu jedinstvenog europskog neba", izjavio je povjerenik Europske komisije za promet Siim Kallas nakon izvanrednog sastanka ministara prometa.

Vulkanski pepeo ponovno je u utorak djelomično poremetio zračni promet u Europi kada je na nekoliko sati zabranjen promet zrakoplova iznad Irske i dijelova Škotske.

"Novi oblak došao je u pravo vrijeme jer on pojačava pritisak", izjavio je njemački ministar prometa Peter Rasauer.

Ministri su dogovorili uspostavu novog tijela, koje će koordinirati djelovanje i odluke nacionalnih vlasti zaduženih za zračni promet. To tijelo trebalo bi se upostaviti prije kraja ove godine. Ono neće biti nadnacionalna vlast nego mehanizam za koordinaciju nadležnih tijela država članica.

Stvaranje jedinstvenog europskog neba, odnosno tijela zaduženog za nadzor europskog zračnog prostora, pokazalo se kao imperativ nakon što je oblak vulkanskog pepela s Islanda u travnju na nekoliko dana prizemljio zrakoplove i uzrokovao goleme štete.

Zračne kompanije su u travanjskom prometnom kaosu zbog vulkanskog pepela nad Europom izgubile između 1,5 i 2,5 milijardi eura. Otkazano je bilo više od 100.000 letova a više od 10 milijuna putnika nije moglo putovati. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 22:43:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh