« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
TRGOVCI SMRTI

Jedini siguran posao i zarada u recesiji

Jedina industrija koju recesija i svjetski problemi ne mogu uznemiriti je industrija oružja čiji je promet od 9/11 narastao 60%

Potražnja za oružjem konstantno raste
Potražnja za oružjem konstantno raste (DeviantArt)
Više o

naoružavanje

,

trgovina oružjem

,

Lockheed Martin

,

BAE Systems

Švedski institut SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) je objavio novo izvješće koje svjedoči kako je 2010. tržište oružja za 100 najvećih svjetskih proizvođača raslo znatno sporije nego inače, ali je ipak - raslo. Uopće, taj institut ukazuje da su svjetski koncerni koji proizvode oružje najveći "profiteri" terorističkog napada 11. rujna 2001. Do onda je, raspadom Sovjetskog Saveza, svjetski promet oružjem počeo padati, ali od 2001. do 2010. je promet narastao za 60%!

Od pojedinačnih tvrtki su na čelu i dalje američki koncerni: Lockheed Martin je našao kupaca za svoje oružje u vrijednosti od 35,7 milijardi dolara, slijedi britanski koncern BAE Systems koji je utržio 32,9 milijardi dolara, a na trećem mjestu je opet američki koncern, Boeing u čije je blagajne došlo 31,4 milijardi dolara. Uopće, lavovski dio ukupnog iznosa za naoružanje je otišlo u deset najvećih proizvođača, među kojima je i njemačko-francuski koncern EADS. Njegov promet je 16,4 milijardi dolara, mada je udio opreme EADS-a koji se nedvojbeno može smatrati oružjem tek oko 27%.

Amerikanci i dalje na čelu

Od ostalih njemačkih tvrtki, među 100 najvećih je tu na 31. mjestu opet Rheinmetall sa prometom od 2,7 milijardi dolara od kojih 50% odlazi isključivo na oružje (on je, između ostalog, proizvođač i tenka Leopard), na 56. mjestu je metalurški gigant ThyssenKrupp, a na 63. tvrtka Diehl (specijalist za raketne sustave). Na popis se, na samo 100. mjesto, stigao još ugurati minhenski MTU (proizvođač turbina).

Uopće, glavni arsenal naše planete su i dalje Sjedinjene Američke Države čije tvrtke ubiru više od 60% svjetske trgovine oružjem. 30 poduzeća od 100 najvećih dolazi iz zapadne Europe, a 8 ih je iz Rusije. U pravilu, koncerni i nacionalne vlade dragovoljno daju na raspolaganje švedskom institutu informacije o prometu oružjem, ali Narodna Republika Kina ne objavljuje te podatke mada je to zemlja čiji su izdaci za naoružanje u posljednjim godinama, po procjenama obavještajnih službi, upravo eksplodirali.

Obzirom na nedavno obećanje ruskog predsjedničkog "kandidata", Vladimira Putina kako će i njegova zemlja potrošiti milijarde na obnovu njihovih oružanih snaga, očito je da će i u budućnosti poslovati s oružjem biti siguran posao.

Piše: Anđelko Šubić
28.02.2012. 18:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    29.02.2012. 01:01
    naravno, veći je profit kad ubiješ tisuće i tisuše ljudi...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh