« Fun
objavljeno prije 15 godina
AFGANISTAN

Jedina svinja smještena u karantenu

Usamljenu svinju su iz preventivnih razloga maknuli iz zoološkog vrta u Kabulu.

(Corbis)
Više o

Afganistan

,

Zoološki vrt

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

Kabul

,

svinja

,

karantena

Strah od svinjske gripe potaknuo je upravu zoološkog vrta u Kabulu da u karantenu zatvore jedinu poznatu svinju u Afganistanu, pa ona više ne može slobodno šetati livadom sa svojom najboljom prijateljicom, kozom.

Svinju je Afganistanu s još nekoliko životinja darovala Kina 2002. godine u sklopu napora za obnovu jedinog zoološkog vrta u toj zemlji, gotovo potpuno uništenog u građanskom ratu od 1992-1996.

Ravnatelj zoo-a objasnio je da je karantena privremen logičan korak, jer većina ljudi ne zna mnogo o svinjskoj gripi pa bi pri pogledu na tu životinju mogli paničariti strahujući od zaraze.

Islam zabranjuje konzumaciju svinjetine, pa tako ni u muslimanskom Afganistanu ne postoje uzgajališta te domaće životinje, no nije moguće vidjeti ni divlje svinje.

Jedina afganistanska svinja stoga se sprijateljila s kozom i družila s jelenima, objasnio je ravnatelj koji se za više informacija u svezi s gripom pismeno obratio i drugim zoološkim vrtovima u svijetu.

Kabulski zoo u vrlo je lošem stanju i malo životinja koje žive u bijednim uvjetima. U građanskom ratu od 90-ih godina, u kojem je poginulo više od 80.000 civila, a uništen je i glavni grad, zoo je bio na prvoj crti bojišnice.

U Afganistanu još nije dijagnosticiran nijedan slučaj oboljele osobe od virusa H1N1. (hina/metro-portal)

08.05.2009. 16:06:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh