« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ZABLUDA

Jedete mliječne proizvode s manje masnoća? To ne znači da ćete smršavjeti

Umjesto da skinu kilograme, čini se da djeca nedostatak kalorija iz mlijeka i mliječnih proizvoda kompenziraju iz drugih izvora

Mlijeko
Mlijeko (Shutterstock)
Više o

mlijeko

,

mršavljenje

,

masnoća

Djeca koja zamijene regularne mliječne proizvode onima s niskim udjelom masnoće  zaista konzumiraju manje zasićenih masnoća, ali to im neće pomoći da izgube višak kilograma. Australski su istraživači otkirli da se ni težina ni indeks tjelesne mase uopće ne mijenjaju znatno čak ni nakon šest mjeseci konzumiranja niskomasnih mliječnih 'derivata'. Umjesto da skinu kilograme, čini se da djeca nedostatak kalorija iz mlijeka i mliječnih proizvoda kompenziraju iz drugih izvora, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenom u Američkom časopisu za kliničku prehranu (The American Journal of Clinical Nutrition). međutim, to ne znači da ovakva praksa nema nikakvih prednosti, rekao je dr. Frank Franklin, umirovljeni profesor i stručnjak za prehranu i pedijatriju sa Sveučilišta Alabama koji inače nije bio uključen u istraživanje. Na primjer, to djecu može poštedjeti srčanih problema kad odrastu, rekao je Franklin za Reuters.

Istraživanje su proveli Gilly Hendrie i Rebecca Golley iz CSIRO-a (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization). Oni su podijelili 145 djece dobi između četiri i 13 godina u dvije skupine. Jedna skupina je šest mjeseci jela klasične mliječne proizvode, a druga one s manjim udjelom masnoća. Sva su djeca jela istu količinu hrane. Unos kalorija je manje-više ostao stabilan tijekom istraživanja. Djeci je uzet uzorak krvi, izmjeren im je indeks tjelesne mase, roditelji su ispunili upitnike o prehrani, a izmjeren im je i opseg struka. Skupina koja je jela niskomasne proizvode u prosjeku je unosila 13,3 posto kalorija iz zasićenih masnoća, a druga skupina 16,6. Razlika je gotovo zanemariva. Opseg struka je manje-više ostao isti u usporedbi obaju skupina, a isto vrijedi i za indeks tjelesne mase i težinu. Miller je kazala za reuters da većina ljudi smatra da ćemo konzumiranjem niskomasnih namirnica utjecati na težinu, ali ako si masnoće uskraćujemo na jednom mjestu, nadoknadit ćemo ih na drugom i upravo je to ono što ovo istraživanje pokazuje. Ipak, mliječne namirnice s manjim udjelom masnoća imaju manje kolesterola, a jednako nutrijenata, najviše kalcija i vitamina D pa u konačnici nije loše da ih konzumirate.

hgdgf
01.05.2011. 18:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh