« Život
objavljeno prije 13 godina
IZBACITE LJENJIVCA

Jedan lijeni radnik drastično će zakočiti čitav tim

Možda se radi o nekome tko nije proaktivan, nekome tko obavlja samo minimum potrebnog posla ili nekome tko je jednostavno nezainteresiran za rad

Ljenjivac
Ljenjivac (graur razvan ionut/FreeDigitalPhotos)
Više o

radnici

,

lijenost

,

tim

Jedan jedini lijeni radnik zakočit će napredovanje inače vrlo učinkovitog tima. Benjamin Walker, doktorand iz Australske poslovne škole (ABS), trenutno proučava utjecaj jedne „poteške osobnosti" u timu radnika na njegovu opću učinkovitost.

„Možda se radi o nekome tko nije proaktivan, nekome tko obavlja samo minimum potrebnog posla ili nekome tko je jednostavno nezainteresiran za rad", kazao je Walker. Prije se smatralo da je uspjeh svakog tima ponajviše ovisio o prosječno normalnoj razini jedne karakteristike - savjesnosti, kazao je Walker, a citira ga ASB.

Međutim, savjesnost pak ovisi o dvije druge stavke - disciplini i potrebi da se postigne konkretan uspjeh (prva stavka), te strpljenju i oprezu (druga stavka). Čak iako ostatak tima istinski vuče naprijed, jednostavno neće moći kompenzirati zaostajanje jednog ljenjivca. U istraživanju koje je Walker proveo sudjelovalo je 158 studenata podijeljenih u 33 tima. On je zatim analizirao predanost i napore svakog člana iz svakog tima i promatrao kako lijenost utječe na ostatak tima. Koje je rješenje? Izbacite ljenjivca.

29.06.2011. 17:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh