« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NAKON 20 GODINA

Jean-Michelu Nicolieru konačno priznat status branitelja

Iako Francuz, Jean-Michel Nicolier je kao hrvatski dragovoljac ratovao na vukovarskom Sajmištu, a nakon pada grada pogubljen je na Ovčari

Potaknut TV snimkama agresorskoga i krvavog rata u Hrvatskoj, Jean je došao braniti Vukovar
Potaknut TV snimkama agresorskoga i krvavog rata u Hrvatskoj, Jean je došao braniti Vukovar (Radio Osijek / HRT)
Više o

vukovarski branitelji

,

poginuli branitelji

,

Jean-Michel Nicolier

Francuski dragovoljac i vukovarski branitelj Jean-Michel Nicolier, ubijen na Ovčari 1991., konačno je i službeno postao hrvatski branitelj, budući da je napokon upisan u Registar hrvatskih branitelja, objavila je udruga „Dr. Ante Starčević" iz Tovarnika, prenosi Hina.

Prikupljajući svojedobno materijal za roman književnice Nevenke Nekić o Jean-Michelu Nicolieru koji je bio jedan od 481 stranog dragovoljca iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku, u toj su udruzi saznali kako se ime toga francuskog dragovoljca i vukovarskog branitelja ne nalazi u Registru hrvatskih branitelja te da nema braniteljski status.

Stoga su od Ministarstva obrane RH zatražili da mu se dodijeli status hrvatskog branitelja, što je MORH i učinio te je ime Jean-Michela Nicoliera upisano u Registar hrvatskih branitelja i ispravljena je nepravda, navode iz Udruge "Dr Ante Starčevića" Tovarnik.

Jean-Michel Nicolier je kao dragovoljac Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) ratovao na vukovarskom Sajmištu. Ranjen je početkom studenoga i od tada pa do pada grada bio je u vukovarskoj Ratnoj bolnici. Odatle su ga pripadnici okupatorske jugovojske i srpskih paravojnih postrojba odveli na u hangar na Ovčari. Ubijen je, a ni do danas se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostaci.

Prema izvorima s Wikipedije Jean-Michel Nicolier rodio se u Vesoulu u Francuskoj, 1966. godine. Bio je jedan od 481 stranih dragovoljaca domovinskog rata (od kojih je 72 poginulo a 88 ranjeno) iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku od jugosrpske agresije.

Iako Francuz po nacionalnosti došao je braniti braniti Vukovaru, potaknut TV snimkama agresorskoga i krvavog rata u Hrvatskoj. Premda mlad pokazao se vrlo dobrim i hrabrim vojnikom te je ostao do kraja u Vukovaru. Nakon što je ranjen smješten je u vukovarsku Ratnu bolnicu.

Nakon pada Vukovara i ulaska Jugoslavenske vojske u vukovarsku bolnicu (iako je JNA potpisala sporazum s hrvatskom stranom da neće ulaziti u bolnicu) odveden je zajedno s ostalim hrvatskim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima te je pogubljen na Ovčari.

27.10.2011. 14:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh