« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana
SAVJETI

Je li već vrijeme za čaj od matičnjaka?

Biljka matičnjak, ili melisa, latinskoga naziva Melissa officinalis, jedna je od najpoznatijih biljaka na području Europe i Mediterana, koja se upotrebljava u prevenciji i sprječavanju mnogih bolesti

Vrijeme je za čaj
Vrijeme je za čaj (Arhiva)
Više o

čaj

,

melisa

,

čaj od matičnjaka

,

jutarnji čaj

Došli ste na posao i sve kreće ukrivo i pogrešno, tako da vam je već nakon pola sata tlak na tisuću a stres na pet tisuća... i što sad? Ništa, popijte čaj ;)

Melisa se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba u probavnom sustavu, ali i problema s nesanicom. U narodnoj medicini list melise upotrebljava se i za vanjsku i unutarnju primjenu. Upravo se od melise spravlja ukusan aromatični čaj, alkoholna tinktura odnosno rakija s matičnjakom, ali može se koristiti i kao začin u pripremi salata, umaka, juha i drugih jela.

Ako je riječ o vanjskoj pripremi, ona se u obliku ulja, ili samoga lista stavlja u kadu za kupanje, izazivajući blaženi osjećaj opuštenosti i ublažavanja nervoze.

Izvrsna protiv stresa

Melisi se još od drevnih vremena u narodnoj medicini pripisuju umirujuća sredstva, a brojne su studije, poput one u magazinu Mediteranean Journal of Nutrition and Metabolism potvrdila je kako unos matičnjaka u obliku dodatka prehrani u količini od 300 mg može poboljšati kognitivne sposobnosti, popraviti raspoloženje i smanjiti intenzitet trenutnog napada tjeskobe.

Nadalje, u istom je magazinu u sljedećoj studiji navedeno kako se unošenjem matičnjaka u obliku dodataka prehrani, dva puta dnevno tijekom 15 dana, značajno ublažuju simptomi anksioznosti, stresa, nervoze i tjeskobe.

Stoga, borite li se s takvim problemima, osjećate li pojačanu nervozu, strahove, čak i tmurne misli, popijte barem dvije šalice čaja od melise dnevno, koja će sigurno pomoći uklanjanju ovih neugodnih psihičkih, ali i fizičkih stanja.

12.02.2024. 08:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.02.2024. 09:17
    zdrav caj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh