« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
TIPS&TRICKS

Je li vaš dom spreman za zimu?

Izolirajte prozore, zidove i plafon, naročito na tavanu i ne grijte kuću dok niste u njoj

Je li i vaš dom toplotno izoliran?
Je li i vaš dom toplotno izoliran? (Deviantart)
Više o

stanovanje

,

zima

,

grijanje

,

toplina

,

izolacija

Surovi zimski uvjeti već su zavladali i ako vam dom nije spreman za njih, sigurno ćete imati problema s hladnoćom. U najmanju ruku, bacit ćete puno novca. Metro iz New Yorka potražio je savjet nekolicine stručnjaka o tome kako smanjiti račun za grijanje i pripremiti dom za ugodnu zimu.

Jen King, glasnogovornica Home Depota, kaže: „Ako nemate prozore koji štede energiju, u biti gubite puno toplog zraka kroz okna." Njenom rješenje - oprema za toplotnu izolaciju prozora. „To vam izgleda kao plastični omot ili folija koja se stavlja na prozor. Izrežete je na komade veličine prozora i uz pomoć sušila za kosu je prilijepite za staklo. Jednom kad se pričvrsti možete uštedjeti i do 17 dolara po svakom prozoru godišnje na računu za grijanje."

„Koristite  netoksični antifriz u vodovodnom sustavu", savjetuje glasnogovornik tvrtke HGTVPro Ed del Grande. „Uvijek sipajte u odvod netoksični antifriz kako biste spriječili smrzavanje."

„Ugradite termostat s mogućnošću programiranja", kaže King. „Ako radite po čitav dan ne želite grijati kuću dok niste u njoj. Podesite termostat tako da počinje grijati kuću oko pola sata prije nego što se vratite. Tako ćete uštedjeti i do 100 dolara godišnje." Zatim dodaje: „Većina termostata je korisna i tijekom ljeta."

„Ako nešto trebate učiniti za ovu zimu to je izoliranje zidova i plafona, naročito tavana, smatra Lou Manfredini, stručnjak za poboljšanje uvjeta stanovanja pri tvrtci Marwin Windows and Doors.

Nekoliko korisnih smjernica nudi i portal Savjeti-hr.com:

  • Začepite rupe oko prozora  kako bi izbjegli propuštanje zraka, okolo i ispod vrata stavite prikladnu izolacijsku traku. Odgovarajuća izolacija može održati Vaš dom toplim.
  • Održavajte redovito sustav grijanja.
  • Očistite ili zamjenite filtere na aparatima i strojevima koji imaju veze s grijanjem.
  • Koristite programski termostat - postavite termostat na najmanju temperaturu, ali da vam ostane udobno.
  • Nosite odjeću više.
  • Stavite dodatne pokrivače na krevet.
  • Nakon korištenja pećnice, vrata pećnice ostavite odškrinutim.
  • Preko dana dok sija sunce rastvorite zastore, zavjese i rolete.
27.12.2010. 23:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh