« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
EHHH...

Je li vam dosta ljeta?

Sunčeva svjetlost je ključna u ovom poremećaju i stručnjaci smatraju da se može pojaviti zbog previše svjetlosti za vrijeme ljeta

Dosta vam je ljeta?
Dosta vam je ljeta? (Arhiva)
Više o

depresija

,

ljeto

,

sezonski afektivni poremećaj

Ljeto je vjerojatno godišnje doba s najviše fanova - svi jedva čekaju bezbrižne dane, plažu, more i sunce. Međutim, ima i onih koji najstvarnije jedva čekaju da ljeto završi i da dani postanu hladniji...

Ako je tako, ne brinite previše - neke osobe mogu 'oboljeti' s dolaskom ljeta, a medicinsko stanje zove se sezonski afektivni poremećaj ili SAD (seasonal affective disorder).

Očekivano, većina slučajeva je povezana sa zimom kad su dani kraći, noći dulje, a zbog hladnoće izlazimo manje. Može se pojaviti letargija i tuga te potreba za toplinom i suncem. Nije potpuno jasno zašto do toga dolazi, ali navodno se naš bioritam poremeti zbog smanjene količine sunčeve svjetlosti. 

No, može se dogoditi i da SAD dobijete zbog ljetnih mjeseci.

Sunčeva svjetlost je ključna u ovom poremećaju i stručnjaci smatraju da se može pojaviti zbog previše svjetlosti za vrijeme ljeta

Ta prevelika količina svjetlosti može utjecati na proizvodnju melatonina. Radi se o hormonu koji regulira naš cikus buđenja i spavanja. Duži dani znače manje sati za proizvodnju tog hormona.

Svjetlost može poremetiti cirkardijski ritam, a ljetne vrućine za mnoge potiču tjeskobu, iritabilnost i ljutnju koja je sve samo ne zanemariva - takve osobe počinju preburne reagirati na sve za vrijeme toplinskog vala te pokazuju bijes.

U posebnom su riziku osobe koje žive bliže ekvatoru, pate od bipolarnog poremećaja ili imaju takve slučajeve u obitelji, a naročito su izložene žene koje su prirodno sklonije jačim simptomima bolesti.

Stoga, ako se osjećate loše, boravite u tamnim sobama, pametno koristite klima uređaj, redovito se opuštajte i, ako ništa od toga ne pomogne - potražite profesionalnu pomoć.

30.08.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh