« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
HUMOR NAŠ SVAGDAŠNJI

Je li ovo najsmješniji video na internetu?

Čarobnjaci iz Googla razvili su algoritam koji je u stanju procjenjivati koliko je neki video smiješan. Pogledajte video i recite nam slažete li se s njima

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

YouTube

,

smiješni video

,

fun video

Je li moguće humor staviti u brojke i kvantificirati koliko nam je nešto smiješno? Mi u to baš i nismo sigurni, ali svemoćni Google samouvjereno tvrdi da je itekako moguće, i to pomoću naprednog algoritma kojeg su čarobnjaci te tvrtke razvili kako bi tražio i ocjenjivao najsmješnije video klipove na stranicama poput YouTubea.

Algoritam u obzir uzima različite elemente videa, komentare korisnika te glasove koje video dobije na nedavno pokrenutom YouTube Slam servisu.

Googlov inženjer Sanketh Shetty objasnio je metodologiju pronalaženje najsmješnijih klipova u svom blogu.

„Primijetili smo kako korisnici naglašavaju svoju reakciju na smiješni video kroz nekoliko načina, poput pisanja velikim slovima (primjerice, LOL), produžavanjem riječi (loooooool), ponavljanjem (lolololol), stavljanjem uskličnika (lollll!!!!) ili nekom kombinacijom svega navedenog", piše Shetty.

Rezultate ovog eksperimenta možete pogledati na Googlovoj listi najsmješnijih videa.

Iako donekle možemo shvatiti logiku iza ovakve metodologije, teško je ne izraziti skepsu prema cijelom projektu, budući da je humor iznimno subjektivna kategorija, što će nužno značiti da se veliki broj ljudi naprosto neće složiti s Googlovim izborom.

Isto tako, ovakav način odabira ostavlja jako puno prostora različitim oblicima zloupotrebe, gdje je vrlo lako „namjestiti" neki video kao smiješan pisanjem komentara i reakcija koje ovakav algoritam posebno voli.

Bilo kako bilo, ako je vjerovati Googlu, najsmješniji video svih vremena je ova zbirka podvala i vragolija. Preporučamo vam da stišate zvučnike.

Prema istoj metodi, najsmješniji video ovog tjedna prikazuje muškarca koji pokušava dosegnuti rajčicu kroz ventilator koji se okreće. Možda i nije nešto posebno smiješno, ali svakako je vrlo glupo i djeluje vrlo bolno.

 

15.02.2012. 16:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh