« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
ANALIZA

Je li koronavirus (ipak) nastao u laboratoriju?

Ni tri godine nakon izbijanja korona-pandemije nema jasnog odgovora na pitanje: odakle potječe taj virus? U SAD-u različite sigurnosne agencije dolaze do različitih zaključaka. Oporba to koristi za kritiku vlade

Postaje jasnije...
Postaje jasnije... (Arhiva)
Više o

pandemija

,

Covid-19

Potječe li koronavirus iz laboratorija? Nove spoznaje tajnih službi navele su američko ministarstvo energetike na zaključak da je izvor pandemije koronavirusa propust u jednom laboratoriju u Kini. Iako je izvještaj označen s „low confidence", kao slabo uvjerljiv, piše o tomu američki Wall Street Journal.

Time još jedna američka institucija, nakon FBI-ja, smatra prihvatljivom teoriju da je koronavirus pobjegao iz jednog laboratorija u kineskom Wuhanu, ali to još uvijek ne prihvaća većina vladinih institucija.

Nema konsenzusa o podrijetlu virusa

I glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby priznao je da unutar Bidenove vlade nema konsenzusa o podrijetlu koronavirusa. Predsjednik i dalje smatra nužnim istraživanje podrijetla virusa, rekao je Kirby. Samo tako se može uspješno boriti protiv budućih pandemija, naglasio je on.

Slično je u nedjelju govorio glavni Bidenov savjetnik za sigurnost Jake Sullivan. „Ako dobijemo još neke insajderske informacije, podijelit ćemo ih s parlamentom i Amerikankama i Amerikancima", rekao je Sullivan. Zasad, međutim, nema sigurnog odgovora tajnih službi na pitanje o podrijetlu virusa.

Povećava se pritisak iz Kongresa

Nije slučajno da Sullivan izričito nastoji umiriti Kongres. Sve više članica i članova Kongresa vrši pritisak da se konačno rasvijetli tu stvar - i to ne samo iz redova oporbe.

„To je vrlo uznemirujući izvještaj", kaže zastupnik Ro Khanna iz Demokratske stranke. Koja ustanova je u pravu moglo bi se zacijelo razjasniti samo ako bi Kina omogućila veću transparentnost, izjavio je Khanna. Ali, prije toga bi SAD morao pomesti ispred vlastitih vrata: Biden bi morao sve ustanove koje na tomu rade dovesti za isti stol, da razmijene informacije kojima raspolažu, i navesti ih na donošenje zajedničkog zaključka, rekao ja demokratski zastupnik Khanna.

Oporba koristi različite procjene pojedinih ustanova

Za oporbu su dobrodošle različite procjene pojedinih vladinih institucija. Republikanci sa zadovoljstvom napadaju Bidena, kao i društvene mreže kao što su Facebook i Twitter, koje su svojevremeno uklanjale objave u kojima se govorilo da je virus možda nastao u laboratoriju.

I demokrat Khanna to naziva cenzurom: „Pogrešno je bilo zatvarati usta onima koji su govorili o nesreći u laboratoriju", izjavio je Khanna. To je u najmanju ruku jedna prihvatljiva teorija, ako ju i američko ministarstvo energetike smatra mogućom.

Piše: DW/agencije
01.03.2023. 08:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.03.2023. 14:20
    100 posto.siguran da je iz laboratorija to nije bio prirodni virus
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh