« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
LUPETANJA

Javni sadržaji u privatnim medijima

Draga profesorica zaboravlja da država za javne sadržaje medijima daje novac od pretplate, a da ga oni koriste nenamjenski, web je naravno isključen

Ima li na fakultetu novinarstva netko tko razumije web? Ni u tragovima ...
Ima li na fakultetu novinarstva netko tko razumije web? Ni u tragovima ... (Arhiva)
Više o

javni mediji

,

javni sadržaji

Sudionici tribine o javnim sadržajima u privatnim medijima upozorili su danas kako se čini da privatni mediji u Hrvatskoj misle da su oslobođeni od potrebe da pišu o stvarima od javnog interesa zbog čega su odgovorni novinari ostali bez posla pa se traže se u gerilskim novim medijima.

Profesorica novinarstva sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Gordana Vilović ustvrdila je na tribini Hrvatskog novinarskog društva (HND) da privatni mediji žele samo zaradu. Paradoksalnim je ocijenila to što privatni mediji još uvijek "grebu po dnu", iako se Hrvatska zbog krize nalazi u situaciji u kojoj nema prevelike zarade.

Vlasnici medija pritom, upozorila je Vilović, štite svoje druge biznise u korporaciji, poput nekretnina, nogometnih klubova, agencija i građevinskih tvrtki. Stoga su mediji samo instrument da bi se očuvao taj drugi biznis, zaključila je Vilović, koja je poražavajućim ocijenila podatke GfK-a prema kojima u Hrvatskoj svega 18 posto građana vjeruje medijima. Ustvrdila je da su odgovorni novinari ostali bez posla i da se traže u gerilskim novim medijima i novim mecenama koji bi eventulano htjeli nešto financirati.

Dugogodišnji novinar i urednik BBC-a Nicholas Jones rekao je da se BBC i komercijalne televizije u Velikoj Britaniji brinu o javnom intersu, za razliku od novina koje su "politički nabrijane" i loše se ponašaju.

Nakon afere prisluškivanja javnih osoba u Velikoj Britaniji predloženo je donošenje novog kodeksa ponašanja kojim bi se medije zbog kršenja privatnosti kažnjavalo s milijun funti, rekao je Jones.

Za Jonesa je veliki problem i vlasništvo medija. U Velikoj Britaniji, u kojoj Rupert Murdock ima 30 posto vlasništva nad medijima, trenutno se vodi žučna rasprava o smanjivanju monopola, kazao je Jones. Dodao je da su novinarima uprte oči u Europsku uniju jer smatraju da ona jedina ima snagu smanjiti taj udio. Kad Hrvatska pristupi EU-u novinari će se moći pridružiti incijativi za pluralizam medija i protiv monopola.

Komentar uredništva: Metro portal je privatni medij u kojem je 99.9 sadržaja namijenjeno obavještavanju javnosti o događanjima i novostima iz raznih sfera života. Draga profesorica (bez ironije) zaboravlja da Agencija za elektroničke medije šakom i kapom dijeli desetine milijuna kuna godišnje privatnim radijskim i TV stanicama za sadržaje koji bi trebali biti javni, bez ikakve kontrole o trošenju tih sredstava.

Tako se iz godine u godinu raznim "medijima" daje novac za emisije koje uopće ne postoje na programu ili su sadržajno potpuno različite od onog za što su dobili novac.

Internet je, ponovno i opet, ostao u zapećku i proglašen gerilom. Za ilustraciju, Metro portal ima čitatelja koliko i pet "medija" slušatelja i gledatelja zajedno na mjesečnoj razini. Mi ne možemo aplicirati za taj novac, iako smo dostupni kao i oni, višestruko čitaniji i možemo dati neusporedivo kvalitetniju informaciju koja uključuje pisani tekst, video prilog i audio zapis odjednom. Jer, eto, mi smo i na svom fakultetu gerila ... Stoga i ne čudi činjenica da nas država potpuno ignorira, no istovremeno nemilice koristi, puno više od svih ostalih medija ... Zanimljivo, nije li?

Tužno nerazumijevanje medija na katedri novinarstva tako se nastavlja, uz potpuno ignorantski pristup internet novinarstvu. Novinarstvo je, barem za fakultet koji se diči tim imenom, nešto što se događa u tisku, na radiju i televiziji. Web ne postoji, web je margina, web je gerila.

Dragi moji profesori ... nakon ovakvih istupa mene je sram potpisati se kao diplomirani novinar, jer ako netko ruši ugled naše struke, to ste upravo vi, svojim neznanjem i nepoznavanjem medija koji je jači od svih ostalih zajedno.

Upravo takav snishodljiv stav, proglašavanje weba "novinarskom gerilom", pokazuje da je vaše poznavanje novinarstva nažalost ostalo duboko u prošlom stoljeću i dok se to ne promijeni, vi ćete i dalje učiti nove generacije novinara stvarima koje su postojale u partijskim i tvorničkim glasilima. 

S poštovanjem,

Damir Klemenčić, dipl. novinar
Izvršni urednik Metro portala

09.12.2012. 03:41:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    boki
    09.12.2012. 10:13
    Nisam novinarske struke,ali apsolutno se slažem s gospodinom Klemenčićem. Svima nam je dobro poznato da smeća od komercijalnih televizija dobivaju jani novac i da su i dalje negledljive nama koji ne trpimo holivudski treš.

    Radio je u krizi,pa prema njima imam malo više razumijevanja,ali jedini komercijalni radio u ovoj državi koji ima nešto javnog sadržaja (govorne emsijie,emisije o kulturi,tjedni intervjui...) je zagrebačka stojedinica.

    Da,britanski ITV & Chanel 4 (naši rtl i nova) u "prime time-u" imaju isključivo britanske sadržaje i to gotovo na razini bbc-a.

    Lova portalima pod hitno!!! Jedino njima i gore navedenom radiju se još uvijek vjeruje!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh