« Kultura
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
MONTAŽSTROJ

Javna tribina projekta Protunapad

Montažstrojev novi projekt „Protunapad" bavi se ostavštinom ratnih razaranja od koje i dan-danas stradaju nevini

Javnom tribinom Montažstroj počinje javno zagovaranje problema
Javnom tribinom Montažstroj počinje javno zagovaranje problema (Montažstroj)
Više o

Montažstroj

,

Protunapad

,

javna tribina

Osjećate se sigurno u svojim domovima ali ste dovoljno osviješteni da mnogi naši sugrađani ne osjećaju sigurnost? Zanima vas zašto mine nazivaju najpodmuklijim oružjem ili pak s kojim se sve problemima suočava Hrvatska u dugotrajnom procesu razminiranja? Ili pak mislite da vas se minski problem uopće ne tiče?

2. veljače 2013. godine u prostorima Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27) Montažstroj će organizirati javnu tribinu kojom će javnosti predstaviti svoj novi projekt „Protunapad", njegove odvažne protagoniste te otvoriti niz tema vezanih uz minsku situaciju u Hrvatskoj.

Montažstrojev novi projekt „Protunapad" bavi se ostavštinom ratnih razaranja od koje i dan-danas stradaju nevini. Osim ekološkog zagađenja, gospodarske blokade zagađenog teritorija te potrebe ekonomskih izdvajanja za razminiranje, minska opasnost je problem i zbog ograničavanja ljudskih prava na slobodu kretanja i na osobnu sigurnost.

„Protunapad" je započeo je ovotjednom edukativno-kreativnom radionicom za dvadesetak odabranih hrabrih plesača. Oni će do kraja tjedna kroz interakciju s pirotehničarima, stradalnicima minskih incidenata, teorijskim stručnjacima te predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje otkriti sve specifičnosti minskog problema u Hrvatskoj. U konačnici će biti odabrano najodvažnijih sedam plesača koji će se tijekom 2013. i 2014. godine uputiti na turneju po razminiranim teritorijima u Hrvatskoj kako bi na njima svojim plesom zagovarali pravo na slobodu kretanja ali i testirali njihovu sigurnost što će rezultirati dokumentarno-igranim filmom.

Javna tribina početak je Montažstrojeva javnog zagovora ovog problema a na njoj će se predstaviti plesači koji će kroz ovotjednu radionicu odlučiti mogu li pomiriti svoje strahove i dileme te želju za plesom i aktivistički angažman kako bi nastavili rad na projektu. Uz plesače, gosti tribine bit će pirotehničari i žrtve mina, predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, teoretičari i drugi stručnjaci koji će svim sudionicima tribine približiti minski problem Hrvatske. Montažstroj vas poziva da se priključite javnoj tribini te obratite svoju pozornost na problem koji je i decenijima nakon ratnih sukoba prisutan i ubojit a koji je unatoč tome potisnut i zanemaren zbog čega postaje još opasniji, problem zbog kojeg u 2013. godini rat još uvijek nije završio.

30.01.2013. 10:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh