« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
RJEŠENJA

Jasan signal iz Beča

Austrija i zemlje na takozvanoj „balkanskoj ruti“ dogovorili su se oko provođenja zajedničkih mjera s ciljem smanjenja broja izbjeglica. Dogovor je postignut na konferenciji u Beču održanoj u srijedu

Kako zaštititi izbjeglice, ali i smanjiti njihov broj?
Kako zaštititi izbjeglice, ali i smanjiti njihov broj? (Arhiva)
Više o

migranti

,

balkanska ruta

,

izbjeglice

Austrija s više balkanskih zemalja namjerava povećati pritisak na ostatak Europske unije kako bi se pronašlo rješenje za izbjegličku krizu. Trenutno su zemlje zapadne balkanske rute prisiljene provoditi nacionalne mjere na svojim granicama, rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner nakon završetka konferencije u Beču.

Generalno se želi i dalje „europsko rješenje", dodala je ona, ali i napomenula kako se to neće dogoditi samo čekajući, već prije svega „vršenjem pritiska". „Moramo reducirati broj izbjeglica jer izbjegličko pitanje može postati pitanje opstanka EU-a", izjavila je Mikl-Leitner.

Usvojen paket mjera

Ministri unutarnjih i vanjskih poslova deset zemalja koji su sudjelovali na sastanku usvojili su paket mjera. Ubuduće oni žele prihvatiti samo osobe kojima je potrebna zaštita od rata ili progona. Osobe s falsificiranim ispravama će biti dosljedno deportirane. Osim toga se planira uvođenje zajedničkih standarda registracije kako svaka zemlja ne bi morala ponaosob registrirati osobne podatke izbjeglica.

Zaključeno je i kako će se slanjem policajaca u Makedoniju pomoći vlastima te zemlje u osiguranju granice prema Grčkoj kako bi se osjetno smanjio broj ljudi koji se budu nastavili kretati prema srednjoj i zapadnoj Europi. Beč od svih zemalja na balkanskoj ruti očekuje „restriktivno djelovanje" kako bi se u Europi dogodio „domino efekt", odnosno da i druge zemlje počnu primjenjivati slične mjere na svojim granicama.

Na konferenciju su bili pozvani ministri članica Europske unije (Bugarska, Hrvatska i Slovenija) te još šest balkanskih država: Makedonije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Na susret nisu bili pozvani predstavnici Njemačke, Grčke te Europske komisije, od kojih se Beč proteklih tjedana jasno distancirao po pitanju rješavanja izbjegličke krize.Distanciranje od Njemačke

Austrija je dugo vremena bila prisan partner Njemačke, no nakon nedavnog uvođenja ograničenja broja izbjeglica koje je Beč spreman prihvatiti to se promijenilo. Austrija je preopterećena, kazao je na bečkoj konferenciji šef diplomacije Sebastian Kurz.

Piše: dpa/afp/ap/sm/DW
25.02.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh