« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
OKINAWA

Japanski socijalisti zbog SAD-a napustili koalicijsku vladu

Socijaldemokratska stranka odluku je donijela na sjednici glavnih tajnika stranačkih saveza iz cijele zemlje

(Wikipedia)
Više o

Japan

,

premijer Yukio Hatoyama

,

Okinawa

Japanska Socijaldemokratska stranka odlučila je u nedjelju izaći iz koalicijske vlade, zbog toga što američka vojska ostaje u bazi na otoku Okinawi, čineći tako pritisak na japanskog premijera Yukia Hatoyamu uoči izbora u srpnju, piše Jiji Press.

Premijer Yukio Hatoyama odlučio je u petak isključiti iz koalicijske vlade socijalističku ministricu koja se usprotivila ugovoru zaključenom sa Sjedinjenim Državama o preseljenju vojne baze iz Okinawe, na jugu zemlje.

Mizuho Fukushima, državna tajnica za potrošnju i predsjednica Socijaldemokratske stranke, više puta je isticala da neće pristati na ostanak baze na tom otoku.

Fukushima i njezina stranka bili su gorljivi pristaše preseljenja baze iz Okinawe u kojoj je stacionirana polovica od 47.000 američkih vojnika na otoku.

Socijaldemokratska stranka odluku je donijela na sjednici glavnih tajnika stranačkih saveza iz cijele zemlje.

Ovime se raspada koalicijska vlada lijevog centra koju su činili Demokratska stranka Japana, Socijaldemokratska stranka i manja nacionalistička stranka, Nova narodna stranka. Vlada je formirana nakon pobjede Demokratske stranke Japana na parlamentarnim izborima u kolovozu 2009.(hina/metro-portal)

30.05.2010. 13:10:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh