« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NEUSPJEH

Japanska sonda promašila Veneru

Sonda "Akatsuki" će novu priliku dobiti tek za šest godina kada će se Venera ponovno približiti

Venera
Venera (Wikipedia)
Više o

istraživanje svemira

,

Venera

,

Akatsuki

,

JAXA

,

Hayabusa

Japanska svemirska agencija JAXA sa žaljenjem je priopćila da sonda "Akatsuki" nije uspjela ući u orbitu Venere. Pretpostavlja se da je jednostavno proletjela pored planeta do kojeg je putovala od 20. svibnja 2010.

JAXA i dalje ima kontrolu nad sondom te je novi pokušaj približavanja najavljen za šest godina kada će Venera ponovno doći u povoljan položaj. Do neuspjeha su doveli tehnički problemi.

Sonda je trebala istražiti vulkanske aktivnosti na Veneri. Infracrvenim kamerama i drugim sofisticiranim instrumentima trebala je dati nove podatke o gustoći oblaka i klimi. U projekt je uloženo 227 milijardi eura s nadom da će Japanci po prvi puta uspješno poslati sondu u orbitu drugog nebeskog tijela (1998. su već pomašili Mars).

Japanska svemirska agencija je dugi niz godina uspješno pratila NASA-u i Roskosmos. Međutim, u novije vrijeme ju je zasjenila Kina čiji su astronauti od 2003. dva puta bili u svemiru što je prije toga uspjelo samo SAD-u i Rusiji.

Japanci se nadaju da će na važnosti dobiti nakon što analiziraju podatke i uzorke tla koje je na Zemlju vratila sonda "Hayabusa" koja je u sklopu sedmogodišnje misije sletjela na asteroid. 

08.12.2010. 12:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh