« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
COOL

Japanska ljubav prema automatima

Japan se, uz ostale superlative, može pohvaliti i s najvećim brojem automata za prodaju po glavi stanovnika. Za razliku od ostalih zemalja u japanskim automatima se može kupiti mnogo više od pića i snackova

Prodaje se čudo svega
Prodaje se čudo svega (Arhiva)
Više o

Japan

,

prodaja

,

automati

U Japanu ih se ne može izbjeći, vrebaju na svakom koraku. I to ne samo na ulicama blještavih metropola poput Tokija nego i u dubokoj provinciji. Automati za prodaju svega i svačega će vas pratiti čak i pri usponu na svetu goru Fudži. Kao i ova planina i automati za prodaju su postali dio japanskog kulturnog identiteta.

Ako je vjerovati Udruzi japanskih proizvođača automata za prodaju, u zemlji izlazećeg sunca na usluzi građanima stoji 3.648.600 automata za prodaju. Što znači po jedan automat na 35 stanovnika. Ako se tomu pridodaju i automati za usitnjavanje novca, pretinci na kovanice i slični uređaji, onda broj automata raste na 25,7 po glavi stanovnika, što je bez konkurencije na svijetu.

Kišobran ili juha?

Automati za prodaju su Japanu više od običnih praktičnih aparata koji za sitni novac poslužuju pića ili snackove. Ovdje se pritiskom na dugme može kupiti mnogo toga: od ulaznica za lokalne kulturne priredbe, preko kišobrana pa sve do narudžbi za lokalne restorane. Japanci vole i igre na sreću tako da ni ne čudi popularnost aparata koji za 1.000 jena (oko 7 eura) prodaju elektronske uređaje koji su upakirani u bijele kutije bez natpisa. Tako da kupac zapravo niti ne zna što kupuje: električnu četkicu za zube ili mini video konzolu. U gradiću Ava postoje aparati koje lokalni poljoprivrednici pune jelima spravljenim od mesa i povrća s njihovih farmi.

Dio kulture

Činjenica da u Japanu postoji toliko automata za prodaju se usko povezuje s kulturom i razvojem zemlje posljednjih desetljeća. Japan je zemlja žurbe i zato se traže praktična rješenja. Krcate ulice i radno vrijeme koje odnese dobar dio dana su kao stvoreni za brzu nabavku na aparatu. Automati su fleksibilni i kad je plaćanje u pitanju: od kovanica, preko novčanica (ali samo od 1.000 jena) pa sve do pokaza javnog prijevoza s kojeg se jednostavno skine određeni iznos, automati primaju sve.

U prilog širenju automata govori i niska stopa kriminaliteta. Vandalizma gotovo da i nema i tako automatima treba samo održavanje i u stanju su posluživati godinama i u najzabitijim kutovima zemlje.

Priprema za budućnost

Odnos prema automatima je i dobra priprema Japanaca na to što donosi budućnost. Japan je zemlja koja se jedina ozbiljno bavi robotima u svakodnevici. Roboti već sad u nekim trgovinama poslužuju kupce. Iako automati za prodaju nisu u stanju obaviti toliko radnji poput robota oni već i sad ispunjavaju svoju svrhu, a to je brza i precizna usluga uz minimum troškova. I automati nikad nisu danima bolesni ili umorni.

Piše: Kai Dambach/DW
18.01.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh