« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DUBOKO ŽALJENJE

Japan se ispričao zbog kolonizacije Koreje

Japanski premijer Naoto Kan ispričao se za patnje nanesene Korejcima tijekom japanske kolonizacije Koreje, od 1910. do 1945. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Japan

,

Koreja

,

isprika

,

terraneo

"Još jednom izražavam duboko žaljenje i iskrene isprike za ogromne patnje i štete koje je Koreji nanio kolonijalni režim", rekao je Kan. Japanska kolonijalna vladavina "uskratila je Korejcima pravo na njihovu naciju i kulturu i duboko povrijedila korejski ponos", poručio je Kan.

Južnokorejska vlada pozdravila je japansku ispriku. "Prihvaćamo je kao dio nastojanja Japana da prevlada nesretnu prošlost između dviju zemalja i izgradi svijetlu budućnost među njima", navodi se u priopćenju južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Izjava japanskog premijera objavljena je pet dana uoči 15. kolovoza, dana kada Koreja slavi svoju neovisnost, i dva tjedna uoči stote godišnjice početka japanske okupacije Koreje.

I drugi japanski dužnosnici su već izrazili žaljenje zbog patnji koje je japanski režim nanio azijskim zemljama tijekom svoje militarističke prošlosti.

Povijesni je iskorak napravio tadašnji premijer Tomiichi Murayama 1995. godine, na 50. obljetnicu japanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu, kada je izrazio duboko žaljenje i iskrene isprike svim azijskim koloniziranim zemljama.

Susjedne zemlje osporavaju ponekad iskrenost tih isprika i zamjeraju nekim konzervativnim čelnicima da i dalje niječu zločine te da redovno obilaze sporno svetište Yasukuni u Tokiju, podignut u spomen na 2,5 milijuna vojnika palih za Japan, među njima i za 14 ratnih zločinaca koje su saveznici nakon 1945. osudili na smrt. (hina/metro-portal)

10.08.2010. 09:27:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh