« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
SJEĆANJE NA POGINULE

Japan obilježio 65. godišnjicu predaje u Drugom svjetskom ratu

Japan je u nedjelju obilježio 65. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata, sjećajući se 3,1 milijuna vojnika i civila koji su u njemu poginuli

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Japan

,

Drugi svjetski rat

,

žrtve

,

obljetnica

Tadašnji car Hirohito je 15. kolovoza 1945. godine, u jednom od svojih rijetkih javnih nastupa, objavio da je zemlja prihvatila uvjete predaje. Kapitulacija je službeno potpisana 2. rujna na američkom brodu Missouriju.

Oko šest tisuća ljudi, uključujući cara Akihita, Hirohitova sina, caricu Michiko i premijera Naotoa Kana, sudjelovalo je na nedjeljnoj ceremoniji u središtu Tokija. Točno u podne po mjesnom vremenu odana je počast poginulima u ratu.

Očekuje se da će tijekom dana više od 100 tisuća ljudi posjetiti memorijalni hram Yasukuni, podignut u čast poginulih japanskih ratnika. Na popisu poginulih nalazi se i nekoliko osuđenih japanskih ratnih zločinaca.

Kan je izjavio da on i nitko od njegovih ministara neće posjetiti hram, što je dosad bio redovan običan japanskih čelnika i redovno je izazivalo prosvjede u Kini i Koreji. Japan je prošli tjedan objavio novu ispriku za svoju kolonijalnu i imperijalističku prošlost. (hina/metro-portal)

15.08.2010. 09:23:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh