« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
REZULTATI ANKETA

Janšina koalicija i dalje u prednosti za sastav slovenske vlade

Prema rezultatima anketa stranke koje vode Janša, Virant i Janković i dalje su u prednosti za dobivanje najviše mjesta u slovenskom parlamentu na prijevremenim izborima 4. prosinca

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

Janez Janša

,

slovenski parlamentarni izbori

,

izbori ankete

Stranke koje vode Janez Janša, Gregor Virant i Zoran Janković i dalje su u velikoj prednosti za dobivanje najviše mjesta u novom sastavu slovenskog parlamenta na prijevremenim izborima 4. prosinca, ali je izbornog pobjednika i sastav koalicijske vlade teško prognozirati, sudeći po dvjema anketama koje su u subotu objavili slovenski mediji, javlja Hina.

Prema telefonskoj anketi koju je na 1000 ispitanika za televizijsku postaju POP-TV i dnevni list "Dnevnik" sredinom tjedna napravila agencija Ninamedia, tri tjedna pred izbore i dalje je u prednosti Slovenska demokratska stranka (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše za koju bi glasovalo 29,7 posto ispitanika, dva posto više nego u ispitivanju iste agencije prije dva tjedna.

Za Građansku listu koju vodi nekadašnji Janšin ministar javne uprave Gregor Virant glasovalo bi 23,2 posto ispitanika (pad u odnosu na 24,9 prije dva tjedna), a za Pozitivnu Sloveniju, stranku koju je nedavno osnovao ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković - 18 posto, što je također manje od 21,6, koliko mu je namijenilo ranije ispitivanje.

Anketa spomenute agencije najavljuje ulazak u parlament još i Socijalnim demokratima (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora sa 7,8 posto dobivenih glasova i Demokratskoj stranci umirovljenika (DESUS) sa 6,3 posto. U parlament bi se se uvrstila još i Slovenska pučka stranka (SLS) sa 4 posto dobivenih glasova.

Izvan parlamenta po ispitivanju agencije ostali bi Liberalni demokrati (LDS) nekadašnje ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal i stranka Zares Gregora Golobiča, stranke koje su bile glavni koalicijski partneri Pahorovim socijaldemokratima u dosadašnjjoj vladi. Izvan parlamenta, sudeći po anketi, ostali bi i nekad jake dvije stranke na desnici - demokrćanska Nova Slovenija (NSI) i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča.

Anketa vodećeg dnevnog lista "Delo" za koju je telefonsku anketu na karakterističnom uzorku 910 ispitanika sredinom tjedna provela vlastita agencija za tržišna istraživanja "Delo Stik" pokazala je da je u vodstvu Virantova Građanska lista sa 18,8 posto glasova, slijedi Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) sa 17,7 posto, te Jankovićeva Pozitivna Slovenija sa 15,2 posto.

Pahorovi Socijalni demokrati (SD) prema ispitivanju "Dela" dobili bi 5,4 posto glasova, dok bi sve ostale stranke dobile znatno manje od potrebnih 4 posto, što je prag potreban za dobivanje zastupničkih mjesta u novom parlamentu.

Mediji koji su objavili ankete, ali i većina slovenskih komnentatora, upozoravaju da je ishod izbora tri tjedna pred izlazak na birališta teško najaviti, s obzirom da su obje ankete rađene prije najgledanijih televizijskih suočavanja stranačkih lidera u četvrtak navečer koji bi mogli promijeniti predizborni rejting vodećih stranaka, ali i odnos birača prema vodećim kandidatima za položaj novog premijera.

12.11.2011. 11:17:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh