« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
tko gubi...

Janša okritizirao ljevicu, izbore i izborni sustav

Vlada lijeve koalicije vjerojatnija, ali ne treba izvoditi prerane zaključke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Janez Janša

,

slovenski izbori

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i aktualni slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u četvrtak u razgovoru za Slovensku televiziju da je više izgleda za formiranje nove vladajuće koalicije lijevog centra nego mješovite vlade, odnosno "široke razvojne koalicije" u kojoj bi se našla i njegova stranka, ali je naglasio da su stvari još otvorene i da treba pričekati službene rezultate izbora.

Janša je iznio i niz kritika na izbornu kampanju ljevice i sadašnji izborni sustav.

U prvom duljem razgovoru za medije nakon nedjeljnih izbora, na kojima je po privremenim rezultatima osvojio 28 mandata u novom parlamentu, a Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora jedan mandat više i priliku za pokretanje razgovora o koaliciji lijevog centra, Janša je rekao mu rezultati glasovanja dijaspore, na koje se još čeka, ne mogu donijeti prednost u glasovima po kojima bi bili najuspješnija stranka. No po tim rezultatima, koji će biti objavljeni u ponedjeljak, sasvim je moguće, smatra sadašnji slovenski premijer, da će dobiti još jedan zastupnički mandat i izjednačiti se sa Socijalnim demokratima.

"Ta činjenica nije zanemariva i zato ne bih, kao neki drugi, izvodio prerane zaključke", rekao je Janša za Slovensku televiziju.

Žaleći se na negativnu kampanju tijekom zadnjih tjedana izbora, kada je sve zasjenila afera Patria, Janša je rekao da je izgubio dva dragocjena tjedna kampanje jer je europskim kolegama, kao nekadašnji predsjednik Vijeća EU-a, morao objašnjavati da nije umiješan u korupcijski skandal, budući da je afera "kao bomba" odjeknula u Europi. Dodao je da je ljevica uz pomoć medija, koji su, po njemu, u vlasti "tajkunskog kapitala", zadnjih tjedana protiv njega i njegove vlade povela neviđenu negativnu i prljavu kampanju, ali da je njegova stranka unatoč tome dobila izbore u pet od osam izbornih jedinica, koliko ih u Sloveniji ima. Prema njegovim riječima, ljevica i tranzicijski kapital mobilizirali su sebi naklonjene birače u "bogatijim dijelovima" države, pa je u Ljubljani i okolici odaziv na izbore bio "iznenađujuće visok", i do 70 posto, dok je u Prekmurju na istoku države glasovalo samo 60 posto birača.

U samoj kampanji, tvrdi Janša, protiv njegove vlade bili su svi dnevni listovi i mediji "tranzicijskog kapitala", dodajući da su tajkuni svojim kapitalom izvršili veliku mobilizaciju nakon što je prije nekoliko mjeseci najavio da će oni morati dokazati kako su došli do kapitala kojim su kupili svoja poduzeća koja su nekada bila u društvenom vlasništvu.

Janša je istaknuo da, u slučaju da stranke lijevog centra uspiju sastaviti stabilnu koaliciju s više glasova većine u parlamentu, neće raditi proceduralne zaplete ili igrati na prijelaz nekih zastupnika u njegovu stranku, ali da sve ovisi o konačnim rezultatima izbora.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) naglasio je da slovenski izborni sustav nije dobar jer omogućava "izborne manipulacije", a neki zastupnici, tvrdi on, za osvajanje mandata trebaju prikupiti deset tisuća glasova birača, dok neki uđu u parlament s nekoliko stotina glasova. Riječ je o anomalijama u sustavu proporcionalnih izbora koji se teško mogu popraviti s obzirom da je za promjenu izbornog sustava po Ustavu potrebna dvotrećinska parlamentarna većina, što je teško postići. (HINA)

25.09.2008. 22:04:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh