« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ŽIVI BILI, PA VIDJELI

Janša: Nećemo odugovlačiti s ratifikacijom pristupnog ugovora

"Nemamo posebnog vremenskog plana za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, ali će se to zasigurno dogoditi u roku koji je određen", rekao je Janša

Fotografija vijesti
Više o

Janez Janša

,

Hrvatska u EU

,

pristupni ugovor s EU

Unatoč tomu što nije precizirao datum, slovenski premijer Janez Janša rekao je kako će njegova zemlja ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU „u roku", prenosi Hina.

"Nemamo posebnog vremenskog plana za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, ali će se to zasigurno dogoditi u roku koji je određen", rekao je Janša na margini summita u Bruxellesu novinarima, odgovarajući na pitanje kad bi Slovenija mogla ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je početkom tjedna nakon susreta s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić u Bruxellesu da Slovenija sigurno neće biti zadnja članica EU-a koja će ratificirati hrvatski pristupni sporazum s EU-om, budući da proces ratifikacije u svim zemljama članicama treba provesti do sredine iduće godine, kad se očekuje da će Hrvatska postati punopravnom članicom.

U Ljubljani se vjeruje da na brzinu ratifikacije ne bi smio utjecati dugogodišnji granični prijepor među državama jer će on biti riješen arbitražom, o čemu su se obje države usuglasile.

Slovenija je prije tri godine pristupni protokol za hrvatsko članstvo u NATO savezu ratificirala 9. veljače 2009., učinivši to među zadnjim članicama NATO-a, nekoliko dana prije Nizozemske i Luksemburga, a jedna je mala izvanparlamentarna stranka zahtijevala njegovo poništenje na referendumu zbog graničnog spora Slovenije s Hrvatskom.

02.03.2012. 20:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh