« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DEBLOKADA?

Jandroković: Ostvarili smo napredak u suradnji s Haagom

Očekuje se da bi 23. poglavlje moglo biti otvoreno na konferenciji u travnju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

Gordan Jandroković

,

Serge Brammertz

,

suradnja s haaškim sudom

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ocijenio je u utorak kako je Hrvatska ostvarila napredak u suradnji s Haškim sudom glede vojnih dokumenata iz operacije Oluja te da je to priznao i glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

"Hrvatska je apsolutno ostvarila napredak. I Brammertz priznaje napredak koji je učinila Hrvatska", rekao je Jandroković u emisiji HTV-a Otvoreno.

On je posebno istaknuo kako je Brammertz pohvalio napore Hrvatske vlade i premijerke Jadranke Kosor i radne skupine koja je i osnovana kako bi se pronašli traženi dokumenti.

Brammertz je u utorak pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta u Bruxellesu rekao kako zasad nisu postignuti željeni rezultati u potrazi za vojnim dokumentima iz operacije Oluja, ali je pozdravio potez premijerke Jadranke Kosor o formiranju radne skupine koja bi trebala riješiti problem tih dokumenata.

Napomenuvši kako Brammertz ipak još nije dao ocjenu pune suradnje Hrvatske Jandroković je kazao kako 26 zemalja Europske unije vjeruje da Hrvatska u potpunosti surađuje te da je spremna na otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava koje je sada blokirano zbog topničkih dnevnika iz operacije Oluja. Prema diplomatskim izvorima, samo još Nizozemska ima rezerve na otvaranje ovoga poglavlja.

"Očekujem da će vrlo uskoro doći do deblokade toga poglavlja", rekao je Jandroković.

Jandroković je kazao kako misli da Hrvatska neće uspjeti otvoriti poglavlje 23 u veljači na idućoj pristupnoj konferenciji već da očekuje da bi to poglavlje moglo biti otvoreno na konferenciji u travnju. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 07:08:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh