« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
kosor:

Jandroković me trebao obavijestiti o noti

Iako premijerka priznaje ministrov propust, za njega neće biti nikakvih sankcija

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Thompson

,

Jadranka Kosor

,

prosvjedna nota

,

Gordan Jandroković

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor danas je kazala da je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nije obavijestio da će poslati prosvjednu notu švicarskom veleposlanstvu zbog zabrane koncerta Marka Perkovića Thompsona u toj zemlji.

Premijerka je kazala da je razgovarala s Jandrokovićem nakon toga. Sve je pritom razjašnjeno te je dogovoreno kako će se ubuduće raditi u takvim slučajevima, a time je cijela priča završena.

Ipak, Jandrokoviću je rekla da ju je o svemu trebao obavijestiti. Na pitanje je li predsjednik RH Stjepan Mesić pretjerano reagirao u ovom slučaju Kosor je kazala da on "ima pravo na reakcije i svoje viđenje stvari".

No, Mesićevo stajalište ne razlikuje se previše od Kosoričinog. Naime, i on smatra da bi bilo normalno da se ministar konzultirao s predsjednikom Republike i premijerkom.

U Ministarstvu objašnjavaju da su prosvjednu notu poslali zato što Švicarska u tekstu zabrane Perkovićeva nastupa spominje građanski rat u Hrvatskoj. U dijelu tog rješenja piše da je "Marko Perković postao poznat 1991. godine s pjesmom Bojna Čavoglave. Ta pjesma ima za temu borbu protiv srpske paravojske za vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj".

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, Vesna Pusić, od premijerke traži da smjeni Jandrokovića, javljaju mediji. Pusić smatra da je ministar svojim postupkom nanio veliku političku štetu Hrvatskoj i to u presudnom trenutku za nastavak europskih integracija. (hina/metro-portal)

06.10.2009. 19:20:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh