« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ponovno rockwool

Jakovčić pisao ministarstvu zaštite okoliša o Rockwoolu

Građani javljali da imaju problema s disanjem te da se osjeća jak smrad. Traži se 24-satni inspekcijski nadzor.

Istarski župan
Istarski župan (Davor Maul/EPEHA)
Više o

Ivan Jakovčić

,

zaštita okoliša

,

Rockwool

,

Potpićan

Istarski župan Ivan Jakovčić danas je Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uputio pismo u kojemu zahtijeva da se, zbog stalnih reakcija građana na rad tvornice kamene vune Rockwool, uvede 24-satni inspekcijski nadzor za vrijeme pokusnog rada tvornice.

Budući da se nemili događaji oko rada tvornice kamene vune Rockwool u Potpićanu iz dana u dan nastavljaju, dužan sam izvjestiti Vas o brojnim reakcijama građana koji tamo žive i koji stalno upozoravaju na rad tvornice mimo svake ekološke zaštite, stoji u pismu poslanom Ministarstvu. Također je naveo da je velik broj građana sinoć i jutros telefonom javljao u njegov ured da se iz tvornice dimilo i osjećao jak smrad, te su zbog toga imali problema s disanjem.

U potpunosti razumijem brigu domicilnog stanovništva za zdravlje, te predlažem da se osigura 24-satni nadzor za vrijeme pokusnog rada tvornice, odnosno da se zaduži jedan od inspektora zaštite okoliša s područja Istarske županije, stoji u Jakovčićevu pismu.

Napomenuo je i da je Istarska županija u mnogo navrata zatražila da Rockwool poštuje najstrože norme zaštite okoliša, jer u suprotnom rad tvornice neće biti moguć.

Smatram da je to naša obveza i da svi zajedno moramo sve učiniti kako bi se to i ostvarilo, bez odgađanja, još dok se tvornica nalazi u pokusnom radu, navodi se u pismu.

Županija je, također, od Zavoda za javno zdravstvo zatražila i dodatne izmjere u okolici tvornice. Riječ je o izmjerima sumporodioksida, sumporovodika i ugljičnog monoksida. Izmjereni rezultati ne prelaze granične vrijednosti, istaknuo je na današnjoj sjednici županijskog Poglavarstva Josip Zidarić, predsjednik Povjerenstva za praćenje utjecaja rada tvornice na okoliš i zdravlje ljudi. Dodao je da će se rad tvornice i dalje intenzivno pratiti.

Istarski je župan s predstavnicima eko-udruga i stanovnicima Pićanštine dogovorio da će županija sufinancirati izradu revizije studije utjecaja na okoliš tvornice Rockwool. Vezano uz pozive mještana o dimu koji su danas u jutarnjim satima uočili iz dimnjaka tvornice, iz Rockwoola ističu da je postotak vlage tada bio velik, 90 posto, te da je to razlog vidljivosti dima. (HINA)

02.09.2008. 20:22:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh