« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
RH U EU

Jadranka Kosor s Van Rompuyem o završetku pregovora

POGLEDAJTE VIDEO - Premijerka Kosor sastala se s Hermanom van Rompuyem i još jednom iskazala uvjerenje da ćemo pregovore završiti do kraja 2010.

Jadranka Kosor Van Rompuy
Jadranka Kosor Van Rompuy (Drago Sopta/CROPIX/Infopunkt)
Više o

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

završetak pregovora

,

Herman van Rompuy

,

pregovaračka poglavlja

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je nakon današnjeg susreta s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem iskazala uvjerenje da će Hrvatska do kraja 2010. ili najkasnije početkom 2011. godine privremeno zatvoriti sva pregovaračka poglavlja s Europskom unijom, te na proljeće iduće godine potpisati pristupni sporazum.

Najavila je da će vlada nastaviti  još žešćim tempom na ispunjavanju preostalih mjerila za otvorena poglavlja, kako bi poslove završili na vrijeme. Van Rompuya je, kako kaže, izvijestila da je vlada već počela te poslove, posebice u poglavlju 23 o pravosuđu i temeljnim pravima.

Kosor je izjavila i da će vlada uspješno završiti i pregovore u poglavlju 8 o tržišnom natjecanju, koje se odnosi i na brodogradilišta, te da će naći rješenja u otvorenom razgovoru sa sindikatima, radnicima i upravama brodogradilišta.

Van Rompuy je naglasio da EU podupire pristupanje Hrvatske, te da je ta rečenica ujedno i signal ostalim državama u regiji kako je to ostvariv cilj. Pozdravio je napore hrvatske vlade u protekloj godini te izrazio nadu da globalna financijska kriza, koja je teško zahvatila i Hrvatsku, neće usporiti pregovore s EU

>> EU želi uvesti nove sankcije rastrošnim zemljama

Između ostalog je naglasio da je za nastavak pregovora važna puna suradnja s Haaškim sudom, stvaranje uvjeta za povratak izbjeglica, te suradnja s državama u regiji. Posebno je istaknuo napredak u odnosima sa Srbijom i arbitražni sporazum s Slovenijom kao model za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja u regiji. Rekao je da pozdravlja sličan sporazum kojim bi se uredilo pitanje granice na Prevlaci.

Van Rompuy je osudio nasilje na Kosovu, te pozvao na mir, stabilnost, dijalog i suradnju. (Infopunkt/metro-portal)

05.07.2010. 20:13:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh