« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
GODIŠNJICA

Jadranka Kosor: Odlučno ću provesti Program gospodarskog oporavka

Prije točno godinu dana premijerka Kosor je stala na čelo Vlade, a kaže da će tamo i ostati do kraja mandata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

program gospodarskog oporavka

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je večeras da je Vlada odlučna u provođenju Programa gospodarskog oporavka. Gostujući na HTV-u, točno godinu dana od kada je na čelu Vlade, Kosor je kazala kako će Vladu voditi do kraja mandata.

"Sasvim sigurno ću ostati do kraja mandata, vodit ću Vladu u zaista složenim i teškim prilikima. Vrijeme je za hrabre, a mislim da spadam u takve. (...) Neću dići sidro, tu sam", istaknula je.

Na pitanje kada se mogu očekivati prve naznake gospodarskog oporavka, premijerka Kosor je kazala kako se one mogu očekivati u drugom polugodištu ove godine. Navela je da je izvoz veći osam posto, a uvoz i dalje pada, te istaknula i učinak koji se očekuje od turističke sezone.

>> Milanovića vladin program oporavka podsjeća na listu želja

Govoreći o potezima koje je u proteklih godinu dana kao premijerka morala povući, Kosor je rekla kako joj je "noćna mora bila da na početku mandata mora reći ljudima da uvodi novi porez". "To je u tom trenutku bilo jedino rješenje koje je pomoglo u konsolidaciji financija. Da to nismo napravili ne znam kako bio sve o završilo", naglasila je.

Premijerka je ponovila da u trenucima krize svi moraju podnijeti teret odgovornosti, dodavši da je svaka od mjera Programa gospodarskog oporavka nailazila na otpore. "Ne možemo provoditi program koji je dobio pohvale MMF-a, Svjetske banke, GSV-a, a da ništa ne mijenjamo, da svatko drži svoje dvorište zatvorenim", dodala je.

Premijerka Kosor nužnima je istaknula "dubinske promjene u mirovinskome sustavu" jer danas je samo oko 12 posto onih koji su u mirovinu otišli s punim radnim stažom. "Iz doprinosa se prikupi oko 20 milijardi (kuna), a otprilike16 milijardi ćemo morati pronaći i to su problemi koje ćemo morati početi rješavati", naglasila je Kosor.

Upitana za komentar podatka da je na polovici godine potrošeno više od 70 posto proračunskog novca planiranog za cijelu godinu, Kosor je ocijenila kako situacija nije dramatična.

"Sve je pod kontrolom, Hrvatska je i dalje prihvatljiva i privlačna investitorima", naglasila je Kosor i ponovno pozvala na štednju na svim razinama, ali i istaknula da situacija s "prihodovnom stranom nije loša".

Govoreći o izmjenama Zakona o radu i potpisima građana za referendum o tom zakonu, Kosor je ocijenila da su ljudi potpisivali protiv teškog života i krize. Ponovno je negirala da se izmjenama ZOR-a krše radnička prava, te ponovila poziv sindikatima na razgovor.

"Ono što je činjenica i dugročno je neodrživo da su neki ugovori, primjerice u znanosti i obrazovanju, istekli davnih godina i dalje se primjenjuju. Činjenica je i da su kolektivni ugovori sklapani u nekim drugim vremenima, kad je BDP rastao 4-5 posto, a sada nažalost i dalje pada. Prema tome mi moramo naći mehanizme i dogovoriti se sa socijalnim partnerima kako to razriješiti, a vjerujem da postoji prostor za dogovor", rekla je premijerka.

Dodala je kako "ni Vladi ni sindikatima nije u interesu da se iz proračuna izdvaja novac za referendum. I sigurna sam da ćemo se dogovoriti", kazala je.

Na pitanje o velikim dugovima koje, primjerice, prema vjerovnicima ima Ivica Todorić, Kosor je odgovorila kako su za sve u državi zakoni isti. "Za sve u državi propisi su isti i zakon se mora poštivati", rekla je. (hina/metro-portal)

06.07.2010. 23:29:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh