« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
HMM ...

Jacques Delors za ujedinjeniju Europu

Zona slobodne trgovine bez političke moći, bez napredovanja, bez politike solidarnosti jest Europa koja će nestati, kaže Delors

I Delors bi to malo
I Delors bi to malo "tješnje" (Arhiva)
Više o

eurozona

,

Europska komisija

,

Jacques Delors

,

europski ugovor

Bivši predsjednik Europske komisije, francuski socijalist Jacques Delors, ocijenio je da je promjena europskog ugovora prijeko potrebna, u emisiji francuske televizije BFM/Le Point, objavljenoj u nedjelju.

"Mislim da je promjena ugovora, pa i sa stajališta francuskih interesa, bolja nego njezina odgoda", rekao je Delors. "Nema solidarnosti bez odricanja od suvereniteta kada je riječ o upravljanju zajedničkom valutom, postupnom usklađivanju poreznih politika i kohezijskim naporima unutar eurozone", obrazložio je.

No, dodao je da "socijalni sustavi pod gospodarskim nadzorom moraju biti u ovlasti nacionalne politike". "To je danas lako: Europljani mogu birati između opstanka i propadanja", kazao je. "Primijetit ćete da (njemačka kancelarka) Merkel smjera na novi ugovor. Francuska još jednom kaže: to ćemo još vidjeti", dodao je.

"Ako to ne učinimo, to jest ne konsolidiramo euro i ne postignemo kvalitetan dogovor s Velikom Britanijom, ići ćemo prema zoni slobodne trgovine. Zona slobodne trgovine bez političke moći, bez napredovanja, bez politike solidarnosti jest Europa koja će nestati", upozorio je.

24.12.2012. 06:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh