« Život
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
nostalgija

Jacques Chirac - nikad popularniji u Francuskoj

Prema anketi Francuzi premoćno izabrali Chiraca za najpopularniju osobu u Francuskoj.

bivši francuski predsjednik Jacques Chirac
bivši francuski predsjednik Jacques Chirac (Corbis)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Jacques Chirac

,

najpopularnija ličnost Francuske

,

francuski predsjednik

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac, iako se iz politike povukao prije dvije godine, nikad nije bio popularniji u svojoj zemlji, što je paradoks koji se objašnjava "nostalgijom" za vremenima prije globalne financijske krize i njegovom suprotnosti nasljedniku na položaju francuskog predsjednika, hiperaktivnog Nicolasa Sarkozyja.

Po rezultatima mjesečnog ispitivanja koje provode Ifop i Paris Match, objavljenima u četvrtak, Chirac je najpozitivnija francuska osoba sa 74 posto glasova ispitanika, tri posto više nego u prošloj takvoj anketi.

Iza njega su, s pet posto manjom potporom, ministrica ljudskih prava Rama Yade i ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, a Sarkozy je za svojim prethodnikom zaostao čak 33 posto.

"Kad se neka politička ličnost povuče, uvijek se nekako uljepša ono što je učinila" Frederic Dabi

"Činjenica da Jacques Chirac više nije u politici čini ga općeprihvaćenim", kazao je Frederic Dabi iz Instituta za ispitivanje javnog mišljenja Ifopa, potkrijepivši tu tvrdnju podatkom da se o Chiracu pozitivno izrazilo i 66 posto ispitanika koji pripadaju lijevom političkom usmjerenju.

"Kad se neka politička ličnost povuče, uvijek se nekako uljepša ono što je učinila", smatra taj stručnjak. "Godine pod Chiracom sad se možda tumače kao godine prije krize. Postoji određena čežnja za zlatnim dobom".

Chirac dobiva bodove i na "usporedbi sa svojim nasljednikom", ocijenio je Dabi. "Njih dvojica utjelovljuju predsjedničku dužnost toliko različito da Chirac izvlači korist od "antisarkozizma", koji je izrazit u nekim dijelovima stanovništva, prije svega u mladeži i pristaša ljevice".

Chirac se javno očitovao samo u osobito važnim političkim trenutcima i o osobito važnim temama, iskazujući tako vrlo klasičan pristup obnašanju predsjedničke dužnosti.

Sarkozyja se opisuje kao "hiperpredsjednika" koji ima što reći o svakoj temi, od gospodarske krize preko socijalnih do obiteljskih pitanja.

Chirac se vrlo dosljedno drži odluke da ne kritizira u javnosti Sarkozyja, svojega buntovnog nasljednika čiji je politički uspon uzaludno pokušavao usporiti.

I oporbena je ljevica prigrlila tu neočekivanu popularnost Jacquesa Chiraca.

"Mogu reći kako, na koncu, žalimo za njim", rekla je predsjednica francuskih socijalista Martine Aubry, a član iste stranke Francois Hollande kaže kako čovjek, "kad nije zadovoljan onim što ima danas, gleda prema onom što je imao prije".

Chirac, koji je u ispitivanje Ifopa-Paris Matcha uvršten prije pet godina, najgori je rezultat ostvario u travnju 2006., kad je dobio tek 29 posto potpore ispitanika. U ožujku 2007., uoči odlaska iz Elizejske palače, bio je na 47 posto.

Njegovi bliski suradnici iz rezultata ankete iščitavaju priznanje Chiracu.

"Ostao je u sjećanju kao čovjek kadar nadići svađe i Francuzi ga ne osjećaju kao političara, već kao državnika", ocijenio je negdašnji ministar Jean-Louis Debre. (hina/metro-portal)

16.04.2009. 17:08:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh