« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 26 dana i 3 sata
PRIPAZITE

Jabučni ocat nije najbolje rješenje

Često se navodi da ocat regulira krvni šećer, snižava kolesterol i pomaže mršavljenju, ali zapravo može uzrokovati niz probavnih tegoba

Oprezno s jabučnim octom
Oprezno s jabučnim octom (Arhiva)
Više o

jabučni ocat

,

probavni problemi

Jabučni ocat je, prema mnogima, čudesni napitak za topljenje kilograma i po tome je poznat već godinama. Ipak, iako brojni ljudi tvrde da olakšava mršavljenje, nutricionistica Leslie Bonci za Woman's Health je objasnila kako to ne drži vodu. Štoviše, jabučni ocat može i štetiti

"Jabučni ocat nije magični napitak koji će ukloniti kilograme", tvrdi Amanda Baker, nutricionistica za Woman's Health. Naime, često se navodi da ocat regulira krvni šećer, snižava kolesterol i pomaže mršavljenju, ali zapravo može uzrokovati niz probavnih tegoba.

Ocat je kiselkast pa ne odgovara svima. Osobe koje su sklone upalama probavnog trakta ili imaju ulcerozni kolitis mogu posebno osjetiti posljedice kiseline iz jabučnog octa. 

Ocat je dobra namirnica koja može zamijeniti visokokalorične umake na salatama, ali nije magično rješenje za mršavljenje. Radi se od fermentiranih jabuka i sadrži pektin odnosno topivo vlakno koje potiče probavu.

Pektin njeguje rast dobrih bakterija u crijevima i smanjuje upale.

Prevelika i svakodnevna količina octa uzrokuju proljev i razrjeđuje stolicu. 

Još je jedno veliko pitanje kako ocat djeluje na bubrege. Amanda Baker Lemein, za Woman's Health', tvrdi: "Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju slabije bubrege ili na bilo koji način problematične bubrege, ne bi trebale konzumirati bilo što što je jako kiselo."

Osim toga, jabučni ocat može 'teže' pasti osobama koje su sklone napuhavanju. Jabučni ocat može omesti probavni trakt pa usporiti tempo kojom hrana napušta želudac i odlazi u crijeva. U tom procesu može doći do ozbiljnijeg napuhavanja, mučnine i plinovitosti.

"Osobe koje pate od refluksa uvijek moraju paziti s kiselom hranom", kaže Lemein. Jabučni ocat nalzi se između 2 i 3 na ljestvici kiselosti od 0 do 7. 

Stručnjaci zato savjetuju da umjesto svakodnevnog unosa octa radije obogatimo prehranu vlaknima i pijemo više vode.

19.09.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh