« Knjiga
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
Samo 95 milijuna dolara

J.K.Rowling ponovno na Forbesovoj listi

Autorica Harry Pottera vraća se na tron nakon skoro desetak godina.

J.K. Rowling i dalje mlati lovu
J.K. Rowling i dalje mlati lovu (Arhiva)
Više o

J. K. Rowling

,

Forbesova lista

J.K. Rowling trebat će rezervirati posebno veliki trezor u Gringottsu nakon povratka na Forbesovu listu najbogatijih književnika na svijetu, i to na sam broj jedan.

U Forbesu koriste kombinaciju podataka od prodaje elektronskih i fizičkih primjeraka knjiga, televizijske i filmske zarade te mišljenja profesionalaca kako bi pripremili ovu listu, a Rowling su procjenili na 95 milijuna dolara do 31. svibnja 2017. To znači da autorica zarađuje 180 dolara po minuti zahvaljujuće senzacionalnoj prodaji zadnje knjige, Harry Potter i ukleto dijete. Samo u Britaniji je prodano više od 680 000 primjeraka i to u prva tri dana nakon izlaska spomenutog romana čime je roman postao najprodavanijom knjigom odmah nakon ostalih iz tog serijala.

Nakon toga, Rowling se popela još više po izlasku filma Fantastične zvijeri i gdje ih naći za koji je napisala scenarij. Njezin originalni izdavač Bloomsbury odonda je objavljivao ilustrirane verzije priča o Potteru čime su proslavili 20.godišnjicu od objave prvog romana Harry Potter i kamen mudraca.

Međutim, iz Forbesa tvrde da ako Rowling i sljedeće godine želi zadržati prvo mjesto na listi, ponovno će morati izdati bestseller koji će je tamo zadržati. Rowling je na drugome mjestu ostavila Jamesa Pattersona sa zarađenih 87 milijuna dolara, i na trećem Jeffa Kinneya sa zarađenim 21 milijunom. 

Zanimljivo je da autori mogu doći na Forbesovu listu samo ako zarade više od 10 milijuna dolara prije obajve sljedeće liste.

Forbesova lista 10 najbogatijih književnika na svijetu, izražena u dolarima:

1. JK Rowling (UK) - 95 milijuna
2. James Patterson (SAD)  - 87 milijuna
3. Jeff Kinney (SAD) - 21 milijuna
4. Dan Brown (SAD) - 20 milijuna
5. Stephen King (SAD) - 15 milijuna
6. John Grisham (SAD) - 14 milijuna
6.  Nora Roberts (SAD) - 14 milijuna
8. Paula Hawkins (SAD)  - 13 milijuna
9. E.L. James (UK) - 11.5 milijuna
10. Danielle Steel (SAD) - 11 milijuna
10. Rick Riordan (SAD) - 11 milijuna

 

 

Piše: Andrea Holi
08.08.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh