« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
DLJI

Izveden Mozartov Rekvijem u prepunoj Dominikanskoj crkvi

Na zadovoljstvo festivalske publike, nakon dugo vremena na glazbenom programu Igara našlo se remek-djelo Rekvijem u d-molu

Prepuna Dominikanska crkva oduševljena nastupom
Prepuna Dominikanska crkva oduševljena nastupom (Arhiva)
Više o

Dubrovačke ljetne igre

,

Rekvijem Mozart

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zbor Kraljevskog koledža u Cambridgeu, mladi hrvatski solisti Evelin Novak, Diana Haller, Ivan Turšić i Goran Jurić pod ravnanjem Stephena Cleoburyja izveli su u sklopu Vip programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara Mozartov motet Ave verum corpus i Rekvijem u d-molu te tri broja iz Händelovog oratorija Mesija sinoć, 20. kolovoza u Dominikanskoj crkvi.

Na zadovoljstvo festivalske publike, nakon dugo vremena na glazbenom programu Igara našlo se remek-djelo Rekvijem u d-molu na kojemu je Wolfgang Amadeus Mozart radio do same smrti i ostavio nedovršenim. Skladao ga je po narudžbi, ali vjerujući da je upletena božja providnost, smatrajući da sklada rekvijem koji će postati rekvijem za njega samoga. Bio je u pravu.

Zbor, orkestar i solisti su publiku, koja je ispunila Dominikansku crkvu i do posljednjeg stajaćeg mjesta, sjajno vodili kroz širok raspon snažnih emocija koje ovo dramatično djelo u ovako sjajnoj izvedbi izaziva. Izvedena su i tri broja iz Händelova oratorija Mesija - And the glory of the Lord, For unto us a child is born i His yoke is easy. Erupcija aplauza koja je uslijedila dok je publika na nogama ispratila orkestar i zbor izmamili su i glazbeni dodatak - u zanosu, kao najljepše moguće zborsko finale izvedena je Hallelujah, također iz Händelovog Mesije, skladba koja je znak ultimativne božje pobjede, više nego prigodno za njihov sinoćnji trijumf u Dominikanskoj crkvi.

Osnovan davne 1441. godine, Zbor Kraljevskog koledža u Cambridgeu danas je najslavniji engleski zbor, a festivalska publika imala je užitak slušati ga dvije noći zaredom. Ugledni dirigent i orguljaš, a od 2009. i vitez Britanskog Carstva, Stephen Cleobury gotovo je cijeli životni vijek uspješno posvetio promicanju ugleda ovog Zbora.

Hrvatska sopranistica Evelin Novak angažirana je u berlinskoj Staatsoper, a nastupa i u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu. Uz to je redovit gost na koncertnim pozornicama Hrvatske i Njemačke.

Mezzosopranistica Diana Haller školovala se diljem Europe, usavršavala barokno pjevanje, a kao članica komornih sastava i kao solistica dobitnica je više međunarodnih nagrada. Tenor Ivan Turšić član je Staatsoper u Hannoveru i već je ostvario više od četrdeset uloga na opernim pozornicama.

Bas Goran Jurić aktivan je operni, oratorijski i koncertni pjevač te, iako je diplomirao tek 2010., broji veliki broj ostvarenih uloga i nagrada.

Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kroz njegovu povijest ravnali su mnogi ugledni dirigenti i s njima nastupali ugledni solisti, a održali su i veliki broj gostovanja na festivalima u zemlji i svijetu pa su tako i više puta nastupali na Dubrovačkim ljetnim igrama.

21.08.2012. 10:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh