« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
UMJETNOST

Izvedbe performansa "O lijepa, o draga, o slatka slobodo" Brune Isakovića u Buenos Airesu

Bruno Isaković nastupa u posebnom festivalsku programu Maraton Abasto posvećenom umjetničkim eksperimentima

Sve za žene...
Sve za žene... (Arhiva)
Više o

Buenos Aires

,

performans

,

Bruno Isaković

Festival Internacional de Buenos Aires (FIBA) međunarodni je festival kazališta, plesa, performansa i glazbe koji se upravo održava po dvanaesti put i ugošćuje brojne predstave iz Argentine i cijelog svijeta. Festival je ovaj tjedan otvorila predstava poznatog američkog glumca i redatelja Tima Robbinsa, a nastavlja s bogatim programom koji okuplja stotine umjetnika.

FIBA je ujedno i jedan od najvećih festivala izvedbenih umjetnosti u Južnoj Americi te ga ove godine pohodi gotovo stotinu selektora i umjetničkih direktora iz više od dvadeset zemalja.

Na ovogodišnjem izdanju festivala svoju je prvu izvedbu imao i hrvatski umjetnik Bruno Isaković koji nastupa u posebnom festivalsku programu Maraton Abasto posvećenom umjetničkim eksperimentima. Bruno Isaković gostuje u Buenos Airesu s dvije izvedbe performansa "O lijepa, o draga, o slatka slobodo", koji se tematski bavi jednom od najrecentnijih društvenih i aktivističkih tema - pravima žena, a posebno pravom na abortus.

Argentina je tijekom protekle godine doživjela snažne demonstracije i ljudskopravaške zahtjeve za osnaživanjem položaja žena u društvu, a čitav je pokret nosio zajednički naziv "zeleni val". 

U performansu "O lijepa, o draga, o slatka slobodo" Bruno Isaković koristi neke od šovinističkih rečenica koje progovaraju o neravnopravnostima i s kojima se žene u društvu, opterećenom patrijarhatom, često susreću. Rečenice poput: "Ako ti ona kaže ne, to znači da trebaš inzistirati", "lezbijka nikad nije probala pravog muškarca", "draža si kad širiš noge" ispisane su na velikoj ploči postavljenoj na javnoj površini crvenom bojom i tijekom performansa su zelenom bojom, simbolom pokreta zelenog vala, izbičevane do nečitljivosti. Isakoviću se tijekom bičevanja pridružilo nekoliko žena iz publike i pomogle mu u bičevanju uvredljivih rečenica prema ženama. Performans je završio tako da je jedna osoba iz publike na kraju na već posve zelenoj ploči ispisala rečenicu "budućnost pripada ženama". Performans je nekoliko puta prekinut burnim pljeskom iz publike i uzvikivanjem podrške za veća prava žena u argentinskom društvu.

Bruno Isaković hrvatski je koreograf i plesač čiji su radovi tijekom proteklih nekoliko godina izvedeni u više od trideset zemalja. Njegova posljednja predstava "Shake It Off", nastala u suradnji s Mijom Zalukar, otvorila je prošlogodišnji Tjedan suvremenog plesa, a za svoju predsta

25.01.2019. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh