« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
SETIcon 2

Izvanzemaljski život sasvim moguć na nekom od 2.300 zemljolikih planeta

Prema riječima više govornika na konferenciji, Kepler misija ulaže napore za pronalaskom planeta na sve većim udaljenostima od njihovih zvijezda

Santa Clara domaćin je SETIcona
Santa Clara domaćin je SETIcona (SETICON)
Više o

NASA

,

izvanzemaljci

,

SETIcon 2012

Konferencija tragatelja za izvanzemaljskim oblicima života SETICon 2 održana je proteklog vikenda u Santa Clari u Kaliforniji.

Događaju drukačijem od svih ostalih okupljanja znanstvenika prisustvovali su ljudi svih usmjerenja čiji se interesi susreću na temi potrage za inteligentnim oblicima života bilo gdje osim na Zemlji.

Skupu su prisustvovali znanstvenici iz NASA-e i drugih grupacija, umjetnici, pa čak i zabavljači. Cilj konferencije, čiji je organizator Institut SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence Institute), bio je širiti saznanja koja su prikupljena u posljednje vrijeme o tome što je sve otkriveno na temu mogućnosti postojanja života na drugim planetima, ali i što se još može napraviti po tom pitanju.

Ove godine glavna tema bila je vezana uz otkrića NASA-ine Kepler misije s trajnim ciljem pronalaska izvanzemaljskog života, bez obzira na oblik ili stupanj inteligencije. Od 2009. godine misija je otkrila više od 2.300 egzoplanetarnih tijela za koja se vjeruje da posjeduju mogućnost održavanja nekih oblika života. Ova otkrića primarno su temeljena na prisustvu vode na tim planetima, sastojka bez kojeg nema niti života. Svima prisutnima obratili su se znanstvenici koji trenutno rade na misiji Kepler, Geoff Marcy, Jon Jenkins, Debra Fischer i drugi, ali i astronauti Tom Jones i Mae Jemison.

Konferencija SETICon 2 prošla je u mnogo optimističnijem duhu od one prošle godine jer su sada informacije Keplera postale dostupne, a broj planeta koji bi mogli sadržavati uvjete za postojanje života konstantno raste pa je mogućnost za otkrivanje nekog oblika izvanzemaljaca sve veća.

Prema riječima više govornika na konferenciji, Kepler misija ulaže napore za pronalaskom planeta na sve većim udaljenostima od njihovih zvijezda, a ne samo one koje su dovoljno blizu, pa se nama čini da se njihova sunca kolebaju pod utjecajem efekata planetarne gravitacije.

Novi, osjetljiviji teleskopi mogu bolje razlikovati planete koji nisu samo udaljeniji od svojih zvijezda (time i hladniji), već koji su manji, imaju vodu i stjenovit krajolik. S tim osobinama sličniji su Zemlji i potencijalno posjeduju uvjete neophodne za opstanak oblika života kakav mi poznajemo i razumijemo.

U nastavku predavanja održanih u Santa Clari održane su i brojne panel rasprave, intervjui te filmske projekcije, a sve u cilju otvaranja svjetonazora i prihvaćanja mogućnosti da izvanzemaljski život zaista postoji te, ako je tako, naglašavanja činjenice da smo danas u boljoj mogućnosti za novim saznanjima i otkrićima nego ikada prije.

Izvor: znanost.com

30.06.2012. 17:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh