« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
IZRAŽAVANJE SUĆUTI

Izraelski premijer ponudio pomoć unesrećenoj Turskoj

Odnosi Izarela i Turske narušeni su otkako su izraelski komandosi ubili devetero Turaka u napadu na flotilu bordova koja je 2010. prevozila pomoć Pojasu Gaze

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Turska

,

Benjamin Netanyahu

,

Tayyip Erdogan

,

potres u Turskoj

Izrael je spreman pomoći Turskoj da se oporavi od posljedica katastrofalnog posjeta koji je pogodio tu zemlju, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu turskom premijeru Tayyipu Erdoganu, prenosi Hina.

Odnosi Izarela i Turske narušeni su otkako su izraelski komandosi ubili devetero Turaka u napadu na flotilu bordova koja je 2010. prevozila pomoć Pojasu Gaze pod izraelskom blokadom.

Izvori u Erdoganovom uredu su rekli da je Netanyahu podsjetio Erdogana da je Turska poslala vatrogasne zrakoplove u prosincu prošle godine kako bi pomogla Izraelu u borbi protiv požara u kojem je život izgubila 41 osoba i rekao da je Izrael sada spreman pomoći Turskoj.

Najmanje je 279 osoba poginulo a više od 1300 ozlijeđeno u potresu magnitude 7.2 koji je u nedjelju pogodio jugoistok Turske. Jedan izraelski dužnosnik koji je tražio ostati neimenovan, potvrdio je da su dva premijera razgovarala.

"Premijer Netanyahu izrazio je svoju sućut žrtvama užasnog potresa i ponudio izraelsku pomoć u rješavanju tragedije. Turski premijer je zahvalio na njegovim riječima i ponudi pomoći", rekao je dužnosnik.

Turska je dobila ponude pomoći čak i iz udaljenih zemalja kao što Kina i Pakistan no do sada je prihvatila pomoć samo iz Irana i Azerbajdžana. Ranije u ponedjeljak je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc zanijekao da je Turska odbila pomoć Izraela. "Naše veze s Izraelom možda nisu na željenoj razini, no odbijanje humanitarnih ponuda se ne uzima u obzir", rekao je na konferenciji za tisak. "Turska je zahvalna i poštuje sve zemlje koje su ponudile pomoć", rekao je ali i upozorio da bi "u Vanu bio kaos ako bi pristigla pomoć iz svih zemalja".

25.10.2011. 07:44:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh