« Svijet
objavljeno prije 9 godina

Izraelci smatraju da je presretanje konvoja bilo u skladu s međunarodnim pravom

"Nametanje pomorske blokade u Pojasu Gaze, kada se u obzir uzmu sigurnosni razlozi i nastojanja Izraelaca da ispune svoje humanitarne obveze, u potpunosti je legalno", tvrdi Yaacov Tirkel

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Gaza

,

pojas Gaze

,

humanitarna pomoć

,

blokada

Pomorska blokada Pojasa Gaze i izraelsko presretanje konvoja s humanitarnom pomoći za Palestince u svibnju prošle godine, "u skladu su s međunarodnim pravom", stoji u izvješću izraelskog istražnog povjerenstva o tom slučaju koje je objavljeno u nedjelju, javlja Hina. Šest članova istražnog povjerenstva, među kojima i dva međunarodna promatrača, čija je zadaća bila razmotriti pravne aspekte izraelskog napada, jednoglasno su ocijenili da Izraelci nisu pogriješili.

"Nametanje pomorske blokade u Pojasu Gaze, kada se u obzir uzmu sigurnosni razlozi i nastojanja Izraelaca da ispune svoje humanitarne obveze, u potpunosti je legalno i u skladu s međunarodnim pravom", izvijestio je predsjednik povjerenstva Yaacov Tirkel. U izvješću stoji kako pribjegavanje sili tijekom krvavog pregleda turskog broda "Mavi Marmare" nije bilo u suprotnosti s međunarodnim pravom. U izvješću povjerenstva izražava se žaljenje zbog posljedica presretanja - devetorice ubijenih turskih aktivista te ozlijeđenih putnika. Nakon incidenta nastala je duboka kriza u odnosima između Izraela i Turske te je uslijedio niz osuda međunarodne zajednice.

Izraelska mornarica krajem svibnja presrela je konvoj od šest brodova s 10.000 tona humanitarne pomoći za Palestince, koji je krenuo iz Turske prema Pojasu Gaze. Pritom je ubijeno devet turskih aktivista, a deseci ljudi su ozlijeđeni. Izraelci su odmah kazali kako su propalestinski mirovni aktivisti koji su plovili prema Gazi otvorili vatru na njihove specijalce. Navodno je namjera izraelske vojske bila zaustaviti brodove koji nisu reagirali na pozive da se vrate. Operacija je izvedena u međunarodnim vodama oko 60 kilometara od izraelske obale Sredozemnog mora. Na brodovima se nalazilo 700 mirovnih aktivista, najviše iz Turske, jer je jedna turska dobrotvorna organizacija bila jedan od glavnih inicijatora plovidbe.

23.01.2011. 17:16:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh