« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ISPOČETKA

Izraelci i Palestinci započeli pregovore uz posredništvo SAD-a

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je izjavio da bi uspostavljanje mira s Palestincima bilo nemoguće bez izravnih pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Palestina

,

Bliski istok

,

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

George Mitchell

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat u nedjelju je objavio početak neizravnih palestinsko-izraelskih pregovora u kojima će posrednik biti SAD, prenose agencije.

"Službeno objavljujem da su danas počeli neizravni pregovori", rekao je Erekat nakon sastanka između američkog izaslanika za Bliski istok Georgea Mitchella i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Posrednik u pregovorima bit će Mitchell. Američki izaslanik nije komentirao objavu početka pregovora. On se vraća u Sjedinjene Države kasnije tijekom dana u nedjelju, a izvori izraelske vlade rekli su da će se vratiti na Bliski istok za desetak dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je pak izjavio da bi uspostavljanje mira s Palestincima bilo nemoguće bez izravnih pregovora te je pozvao da se što hitnije prijeđe s neizravnih pregovora, koji se realiziraju uz posredovanje SAD-a, na izravan kontakt između dviju strana.

"Uskoro moramo prijeći na izravne pregovore, jer se mir ne može uspostaviti iz daljine ili uz pomoć daljinskog upravljača", rekao je Netanyahu.

"Raduje me palestinska odluka o spremnosti na neizravne pregovore, no smatram da što prije treba prijeći na izravan kontakt i razgovor", rekao je Netanyahu.

PLO se u subotu složio s održavanjem neizravnih pregovora s Izraelcima, što je znak za potencijalne prve pregovore u zadnjih godinu i pol dana te za poticaj američkoj mirovnoj diplomaciji.

Američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell neizravne je pregovore predložio kao način da se pokuša prevladati zapreka koju predstavlja izgradnja židovskih naselja u području pod izraelskom okupacijom, na kojemu Palestinci namjeravaju uspostaviti svoju državu, koja bi graničila s Izraelom. Mitchell je u nedjelju, prije povratka u Washington razgovarao s palestinskim čelnicima. (hina/metro-portal)

09.05.2010. 13:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh