« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BEITAR ILIT

Izrael razljutio Palestince gradnjom novih kuća

Izrael je objavio novu gradnju taman kad su obje strane pristale na nove pregovore o rješavanju međusobnih problema

(Getty Images)
Više o

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

George Mitchell

,

Saeb Erekat

,

židovska naselja

,

izraelsko-palestinski sukob

Izrael je u ponedjeljak razljutio Palestince objavivši da će izgraditi 112 novih kuća u židovskim naseljima a posebni izaslanik SAD-a je ocijenio da će biti potrebno još rada prije no što bi se pregovori mogli nastaviti.

Saeb Erekat, glavni palestinski pregovarač, opisao je plan održavanja neizravnih pregovora s Izraelom uz posredovanje SAD-a "posljednjim pokušajem" spašavanja bliskoistočnog mirovnog procesa.

I Izrael i Palestinci pristali su na razgovore, ali nije najavljen datum njihovog formalnog početka a postoje znakovi da američki izaslanik George Mitchell nije ostvario potrebne iskorake u razgovorima u Ramali s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Mitchell se ranije sastao i s izraelskim premijerom Benjaminom Netnyahuom, a rekao je da će se idućeg tjedna vratiti na nove razgovore.

"Zadovoljan sam što su izraelsko i palestinsko čelništvo prihvatili neizravne razgovore", kaže se u izjavi objavljenoj dok se Mitchell pripremao napustiti Bliski istok. "Počeli smo razgovarati o strukturi i opsegu razgovora i idućeg ću se tjedna vratiti kako bi nastavio naše razgovore. Kao što smo mnogo puta rekli, nadamo se da će oni voditi što prije izravnim pregovorima".

No, dok je Mitchell išao na sastanak s Abasom na Zapadnoj obali Izrael je priopćio da je odobrio izgradnju 112 novih kuća za Židove u naselju Beitar Ilit. Izrael je rekao da je gradnja bila dio projketa koji nije bio obuhvaćen djelomičnim zamrzavanjem gradnje na Zapadnoj obali koju je pod pritiskom SAD-a u studenom objavio Netanyahu.

Glasnogovornik State Departmenta kritizirao je plan rekavši da "obje strane moraju biti oprezne u svojim akcijama koje bi se u regiji mogle pogrešno shvatiti ili bi ih mogli iskoristiti oni koji žele stvoriti prepreke daljnjem napretku".

Erekat je rekao da je širenje naselja bilo prva točka na Abasovom dnevnom redu sastanka s Mitchellom i da je prerano za reći kada će neizravni pregovori s Izraelom početi.

"Predsjednik je rekao da ako svaka runda bude uključivala objavu gradnje naselja i jednostrane korake to onda sve napore koje poduzimamo dovodi u pitanje", rekao je Erekat novinarima. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 21:24:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh