« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POJAS GAZE

Izrael oslobađa dio uhićenih aktivista

Pušteno je 50-ak aktivista koji su se identificirali izraelskim vlastima, a preostalih 610 je zadržano u pritvoru na jugu Izraela

Izrael Pojas Gaze
Izrael Pojas Gaze (Getty Images)
Više o

pojas Gaze

,

izraelski napad

,

Avigdor Lieberman

,

Izrael Palestina

,

zaštita od trudnoće

,

Frank Herbert

,

Dina

Izrael je u utorak počeo oslobađati i deportirati propalestinske aktiviste koje je bio uhitio u napadu na šest brodova s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze, pošto su se identificirali izraelskim vlastima, javljaju agencije.

U utorak kasno popodne pedesetak aktivista prevezeno je u zračnu luku Ben Gurion pokraj Tel Aviva, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, a preostalih 610 koji se nisu htjeli identificirati, zadržani su u pritvoru na jugu Izraela, javlja agencija dpa.

Izraelski ministar unutarnjih poslova Yizhak Aharonovich upozorio je da će Izrael "u granicama zakona goniti svakoga tko bude digao ruku na izraelskog vojnika". Rekao je da su pravosudne vlasti već počele ispitivati svjedoke i da su već identificirale neke koji su navodno bili nasilni.

Identitet i državljanstvo devetero aktivista koji su izgubili život u sukobu s izraelskim vojnicima u ponedjeljak pred zoru na najvećem brodu u flotili još nisu objavljeni.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova napominje da je identifikacija poginulih otežana, jer preživjeli aktivisti ne žele surađivati s Izraelcima. Zbog izostanka identifikacije teško je utvrditi državljanstvo žrtava, rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen zatražio je u utorak od Izraela da odmah oslobodi civile i brodove koje drži nakon vojnog napada na međunarodno brodovlje na putu u Gazu u ponedjeljak, po priopćenju koje prenosi agencija France Presse.

"Pridružujem se pozivu UN-a i Europske unije za brzu, nepristranu, vjerodostojnu i jasnu istragu o izgredu" u kojemu je poginulo najmanje devet osoba, kazao je Rasmussen nakon izvanredne sjednice veleposlanika Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu održane na zahtjev Turske.

Pariz i Rim zatražili su oslobađanje zatočenih civila, među kojima je devetero Francuza i šestero Talijana, a Irska je osudila "neprihvatljivo" uhićenje sedmero svojih državljana.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) zatražila je u utorak od izraelskih vlasti da joj predaju popis novinara uhićenih u napadu na brodovlje, da ih oslobode i da medijskim stručnjacima omoguće slobodan pristup Gazi.

Lieberman: UN-ova rezolucija je neprihvatljiva

Rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti o osudi Izraela zbog napada na humanitarni konvoj koji je plovio u Pojas Gaze "neprihvatljiva je i ne promiče mir i stabilnost na Bliskom istoku", istaknuo je u utorak izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

U priopćenju koje je objavio ministrov ured navodi se i da je Lieberman u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Banom Ki-moonom osudio "licemjerje i dvostruka mjerila međunarodne zajednice prema Izraelu".

Lieberman je rekao glavnom tajniku UN-a da međunarodna zajednica nijemo promatra "različite izgrede u Tajlandu, Afganistanu, Pakistanu, Iraku i Indiji u kojima je u zadnjih mjesec dana ubijeno 500 ljudi", a "osuđuje Izrael zbog obrambene akcije".

Rekao je i da izraelske snage, koje su se na brodu sukobile s aktivistima, imaju "temeljno pravo" na samoobranu od skupina koje su uporabile palice, metalne šipke i noževe. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 20:12:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh