« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RESTAURACIJA

Izrael odobrio radove na ključnoj točki izraelsko-palestinskog sukoba

Izrael je odobrio restauracijske radove na spornom svetištu u istočnom Jeruzalemu, gdje su slični radovi u prošlosti izazivali nasilje

Više o

Izrael

,

Palestina

,

radovi

,

restauracija

Konzervatorski ured odobrio je prošloga tjedna projekt obnove zemljanog prilaza kod vrata Mughrabi koja povezuju Zid plača, ostatak drevnog Židovskog hrama s kompleksom koji štuju i muslimani i Židovi, prenosi Hina. Gradska vijećnica Meir Margali kaže da će gradsko vijeće najvjerojatnije ovoga mjeseca dati konačnu dozvolu za učvršćivanje prilaza oštećenog u snježnoj oluji i potresu 2004.

"Čudi me da je cijela stvar prošla tako glatko", rekla je Margalit, ističući da palestinski i muslimanski vjerski službenici nisu imali nikakvih prigovora, iako je Izrael 2007. bio prisiljen obustaviti radove zbog prosvjeda Palestinaca.

Smješten u zidinama istočnog Jeruzalema, prilaz se nalazi uz kompleks poznat među muslimanima kao Haram es-Sharif ili Plemenito svetište i uz džamiju al-Aqsa, treće najveće islamsko svetište. Židovi također štuju to mjesto na kojem su se nalazila dva biblijska hrama i koje je ključna točka izraelsko-palestinskog sukoba.

Posjet Ariela Sharona, tada oporbenog političara, u rujnu 2000. pokrenuo je prosvjede što su doveli do palestinskog ustanka koji je odnio tisuće života na objema stranama. Palestinci su tada tvrdili da bi obnova mogla oštetiti zakopane islamske relikvije. Margalit je rekla da su stručnjaci iz Jordana, Turske i Europe utvrdili "kako radovi neće nanijeti nikakvu štetu" i najavila da će eksperti iz Jordana i Turske nadgledati sve faze obnove.

Izrael je osvojio istočni Jeruzalem u Bliskoistočnom ratu 1967. i pripojio ga ostatku zemlje što nikada nije međunarodno priznato. Palestinci žele istočni Jeruzalem kao glavni grad buduće države koju žele osnovati na okupiranoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

07.03.2011. 08:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh