« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BENJAMIN NETANYAHU:

Izrael neće ograničiti izgradnju u istočnom Jeruzalemu

Izraelski premijer je izjavio kako izgradnja domova za Židove u istočnom Jeruzalemu ne šteti Palestincima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

istočni Jeruzalem

,

Benjamin Netanyahu

,

židovska naselja

Izrael će nastaviti gradnju u Jeruzalemu kao što je to činio posljednje 42 godine, izjavio je u ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbijajući bilo kakva ograničenja u gradnji židovskih naselja u Jeruzalemu.

"Izgradnja u Jeruzalemu i na svim drugim mjestima nastavit će se na isti način kao posljednje 42 godine", rekao je Netanyahu na sastanku svoje konzervativne stranke Likud.

Ta izjava uslijedila je nakon što su izraelski mediji prenijeli da je američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila od Izraela da obustavi izgradnju 1.600 kuća u istočnom Jeruzalemu, projekt koji je izazvao krizu u američko- izraelskim odnosima.

Pod američkim pritiskom, Netanyahu je u studenome uveo privremeni moratorij na početak gradnje naselja na Zapadnoj obali, no iz te 10-mjesečne stanke izuzeo je Jeruzalem.

Izraelski premijer je u govoru pred parlamentom, u povodu posjeta brazilskog predsjednika Luisa Ignacia Lule da Silve, rekao da izgradnja domova za Židove u istočnom Jeruzalemu ne šteti Palestincima.

Pozvao je Palestince, koji su rekli da neće nastaviti mirovni proces ako se izgradnja ne obustavi, da ne postavljaju nove uvjete za nastavak mirovnih pregovora.

Netanyahu nije ničim dao naslutiti da će odustati od gradnje, unatoč tome što je izraelski veleposlanik u Washingtonu Michael Oren upozorio da je izazvala najveću krizu u američko-izraelskim odnosima u posljednjih 35 godina.

"U posljednjih 40 godina nijedna izraelska vlada nije ograničila izgradnju u četvrtima Jeruzalema.", istaknuo je Netanyahu govoreći o dijelovima Zapadne obale koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. i pripojio ih Jeruzalemu.

Palestinci kažu da židovska naselja na okupiranome području osporavaju njihovo pravo na održivu državu na području Zapadne obale i Pojasa Gaze i žele da istočni Jeruzalem bude glavni grad buduće države.

Pozivajući se na biblijske i povijesne argumente, Izrael tvrdi da je cijeli Jeruzalem njegov glavni grad, što međunarodna zajednica ne priznaje. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 19:50:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh